NYHETER 2023-03-30 KL. 10:26

Mikaelas abstrakta konst ska ge utrymme för eftertanke

Av Daniel Bergholm

Mikaelas abstrakta konst ska ge utrymme för eftertanke
ÅSKÅDLIGGÖRA Vallentunabon Mikaela Ditmeyers tavlor som nu hänger på Öppen Konstvägg ska belysa miljöproblem och psykisk ohälsa. Foto: Roffe Andersson

Med temat ”Det som finns men inte syns” hänger Vallentunabon Mikaela Ditmeyer ut sin konst mellan den 21 mars – 16 april på Öppen Konstvägg i Vallentuna Kulturhus.

Konsten beskriver Mikaela själv som abstrakt och förhoppningen är att väcka nyfikenhet hos besökarna. I grunden är hon miljövetare och tavlorna handlar om att fördjupa tankarna kring klimatpåverkan, men även psykisk ohälsa.

– Det är så mycket i dessa två ämnen som inte syns, men som finns bland oss. Jag skulle säga att titlarna säger mer om tavlorna än själva målningarna i sig, säger hon.

Belysa problem
Bland titlarna finns bland annat Nedbrytningen som handlar om all nedskräpning som sker i naturen och Coctaileffekten som belyser problematiken med alla de kemiska ämnen som vi människor utsätts för.

– De tavlor jag hänger ut har alla en subtil innebörd och förhoppningen är att få fler människor att tänka till ett varv extra, säger Mikaela Ditmeyer.

Det var efter en kurs på Konsthögskolan i Stockholm som hon fick tipset om att ställa ut i Vallentuna och utställningen blir den första hon har i fysisk form. Tavlorna som kommer hänga där under den kommande månaden är också gjorda på ett speciellt sätt, med tanke på att materialet inhämtats från hennes egna skogspromenader.

– Det kan vara sand, lera eller kol som jag sedan malt ner och blandat ihop. I den processen kan man få fram olika typer av pigment och egen kulör. Det har verkligen passat mitt tema. Jag har också fascinerats av den här typen av konstskapande som man använde mycket förr i tiden, säger hon.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se