NYHETER 2020-02-14 KL. 15:27

Nattvandring: "Många vill skaffa sig en egen bild av ungdomar"

Av Peter

Nattvandring:

Foto: Peter Palmquist

Fältassistent Fredrik Delden hoppas att den nya ungdomsgården Mega ska locka fler vuxna att nattvandra på fredags- och lördagskvällarna.

–Det blir lättare när vi är på ett ställe än uppdelade på två skolor. Vi tror att många vill skaffa en egen bild av ungdomar istället för att bara ta det som står på Facebook. Kanske är man också lite nyfikna på hur det ser ut här, och det kan man ju passa på att kolla när vi träffas här vid åtta. Då bjuder vi på fika, och innan vi går berättar vi hur dagen sett ut. Finns det ordningsvakter eller poliser i närheten brukar de också komma och informera. De som vill följa med kan gå en timme eller två, och om man vill ända till 23.30 då vi avslutar. Man går aldrig ensam, utan alltid minst i par.

Han säger att ungdomarna brukar bli glada när de stöter på nattvandrare.
–Många vill gärna prata lite när de ser oss. De flesta tycker att det är trevligt att få träffa vuxna. Under de senaste tio åren har det har varit en enda incident, då fick en nattvandrare en smäll och det polisanmälde vi förstås.

Har dyrare saker idag
Fredrik anser att Vallentuna är tryggt och säger att de flesta ungdomar är skötsamma.
–Brotten ökar inte över lag, men det har blivit fler rån där både offer och gärningsmän är unga. Det kan påverka att de har dyrare saker än för tio år sedan -airpods, telefoner och dyra jackor är värda tusenlappar även som stöldgods. Det har också blivit mer droger de senaste månaderna, och nyligen tog två ungdomar härifrån överdoser av Pharaoh (ecstacy) i Täby centrum.

Just droger är det som oroar föräldrar mest.
–Men de vet sällan att det börjar redan i tolvårsåldern. Ofta tar man ruset direkt efter skolan så det gått över när föräldrarna kommer hem. Det är svårt att upptäcka eftersom det inte luktar och tecknen är vaga: Man kan bli slö och trött och ändra beteende eller personlighet. En sak man kan ha koll på är om barnen gör av med mer pengar, kanske swishar de 50-100 kronor till olika personer.

Skapar trygghet för alla
Man behöver inte själv ha barn för att nattvandra.
–Många är förstås föräldrar, men det enda som krävs är att man är minst 18 år och intresserad av att träffa ungdomar i deras miljö. Det är också ett bra sätt att träffa andra vuxna, prata och bygga nätverk. Att barn slår sig loss är naturligt, och har man yngre barn kan det kännas skönt att veta var de kan hänga senare och var deras kompisar kanske redan är.
Även om nattvandringen främst är till för ungdomarna skapar den trygghet för fler.
–Ser man nattvandrare i centrum vågar man gå förbi det högljudda gänget som man annars tar en omväg kring. Det märks att de är uppskattade, på bussar och Roslagsbanan brukar man få åka gratis och ICA Kragsta bjuder på kaffe. Men det bästa är ändå att se hur glada många unga faktiskt blir när man kommer.