NYHETER 2020-08-07 KL. 09:53

Nio handlare driver retro-galleria i en lada

Av Hege

Nio handlare driver retro-galleria i en lada

RÄTT MIX. Tom Nestius berättar att många vill spetsa till sina moderna hem med antika saker.
Foto:ROFFE ANDERSSON

Allt är till salu i Antikladan i Angarn - och en koll på hyllorna väcker många minnen från förr

Sugen på en Hannibal Lecter i fullstorlek? Eller en begagnad skinnpaj? Kanske är det ett rosa-guldigt toalettbord du söker? Hos Antikladan i Gillinge finns allt och lite till, upptäcker Vallentuna Nya.

Den som vill shoppa antikt brukar få åka runt en hel del för att hitta olika fynd. Men Antikladan i Vallentuna satsar på att vara en galleria, och rymmer nio olika affärer. Vallentuna Nya botaniserar i några av dem.

Först stiger vi in i en butik där smurfar trängs i hyllorna, en Monchichi i originalkartong tronar i ett glasskåp och plåtbilar står på rad.
– Och titta där, ett slott från 1880 som är byggt i papp och som ändå är i perfekt skick, säger Henrik Blom, som driver leksaksbutiken.
Slottet är dock inget för den som har budget, utan betingar ett pris på 5 000 kronor.
I grannbutiken finns en föregångare till dagens så populära elcykel – dock något mindre miljövänlig.
– Det är en ombyggd militärcykel som har bensinmotor, förklarar Henrik Blom.

Bredvid cykeln ryms äldre mopeder och en rad begagnade skinnjackor.
Vidare in i lokalen står Jerry Mattsson bakom en bardisk utformad som fronten på en bil. Här ryms även coca cola-skyltar, barstolar i 50-talsstil och gamla Halda-skrivmaskiner.
– Jag har sådant jag tycker är kul. Bland annat flipperspel, säger Jerry Mattsson.
Ett flipperspel av ”rätt” modell – med till exempel Familjen Adams- eller Indiana Jonestema –kan kosta upp till 100 000 kronor.
– Det är tillgång och efterfrågan, vissa flipperspel är väldigt efterfrågade och finns bara i begränsad upplaga, säger Jerry Mattsson.


igcaption>ROLIGT PÅ JOBBET. Jerry Mattsson berättar att eftertraktade flipperspel kan sticka iväg i pris. Själv vill han helst sälja det han tycker är kul själv.
Foto:ROFFE ANDERSSON

"Roligt att blanda stilar"
Men en kan fundera över vem som vill köpa en docka av Hannibal Lecter, galningen från ”När lammen tystnar”, i fullstorlek. Dockan kan röra sig och låta, och munskyddet åker ner.
– Det är många som kommer in som gillar den, förklarar Jerry Mattsson.

På övervåningen finns Malin Hansson, som drivit Montebello möbler i tolv år.
– Vi säljer allt från begagnat till antikt, och gör om möbler. När man väl börjat kan man inte sluta, det är jätteroligt, säger Malin Hansson.


igcaption>ERFAREN HANDLARE. På övervåningen driver Malin Hansson sin verksamhet, Montebello möbler.
Foto:ROFFE ANDERSSON

Ett rosa toalettbord med gulddetaljer fångar ögat, liksom ett par glasbubblor med gamla fotografier i botten. Kan de ha använts som brevpressar? Glasprylarna är i alla fall lätta att sälja just nu, berättar Malin Hansson.
Enligt henne är det som fascinerar med antikt eller återbruk att sakerna har en historia.
– Och när man har svårt att välja, som jag har, är det väldigt roligt att få blanda alla stilar.

En av dem som varit längst i antikladan, nämligen tre år, huserar på undervåningen. Hos antikhandlaren Tom Nestius finns antika dalahästar, serviser från Rörstrand och möbler. Plus pyttesmå äggkoppar så kan det vara så att äggen var mindre förr eller är de tänkta till vaktelägg? På den frågan finns nog bara svaret att fantasin får bestämma. Men vi kan få svar på frågan vad stilen på möblerna kan tänkas heta.
– Jag har mest klassisk antik eller halvantik. Klassisk antik ska vara från före år 1850, medan halvantik är möbler i antik stil från 1850-1950. Många av mina kunder har vanliga moderna hem men vill ha lite antika möbler och saker för att spetsa till det lite, säger Tom Nestius.
Han menar att det är bra att vara flera handlare under ett tak.
– Vi antikhandlare konkurrerar inte utan drar kunder åt varandra, och jag gillar att det finns något för alla.

Så hittar du hit:
Adressen är Angarns Veda 7. Om du åker med bil från Vallentuna centralort tar du till höger vid Angarns kyrka, på Gamla Norrtäljevägen. Fortsätt fram till skylt på höger sida.