NYHETER 2024-02-29 KL. 11:20

Nu öppnar anmälan till kommunens sommarjobb

Av Anneli Leijel

Nytt för i år: Sommarjobben ska matchas mot ungdomarnas intresse. Är du mellan 16 och 19 år? Då finns det möjlighet att söka ett av Vallentuna kommuns sommarjobb. Den 1 mars öppnar intresseanmälan för sommarjobben på kommunens webbsida och senast den 15 mars ska ansökan ha kommit in.

Nu öppnar anmälan till kommunens sommarjobb
FÖRLEGAT. Kanske blir det inte lika många trädgårdsjobb nu när kommunen ska matcha jobben med ungdomars intressen. Foto: Adobe

– Nytt för i år är att vi, så långt det går, kommer att matcha ungdomarna utifrån deras intresse och vad de pluggar, med de sommarjobb vi har, säger Göran Westerlund, arbetsmarknadschef på arbetsmarknadsenheten inom socialförvaltningen.

Det är via kommunens hemsida som man gör en intresseanmälan för sommarjobb. I samband med det får man också möjlighet att önska inriktning på sommarjobbet. När man sedan får besked så kommer sommarjobbshandläggarna att redan ha matchat ihop de sökande med en arbetsplats.

Flytt kan ge fler jobb

Just nu jobbar arbetsmarknadsenheten med att fråga förvaltningarna om var det finns behov av sommarjobbare. Det är alltså ännu inte helt klart vilka sommarjobb som kommer att erbjudas.

– Tanken är att ta fram så relevanta sommarjobb som möjligt och kunna matcha dem med ungdomarna. Om man läser fordonsprogrammet ska man till exempel kunna jobba med att ta hand om kommunens bilar, säger Göran Westerlund.

Senare i år ska kommunhuset tömmas och flytta till ett nytt kommunkontor i samma byggnad som gymnasiet.

– Det kan tänkas att det kommer att finnas vaktmästartjänster i sommar som är kopplat till det arbetet, säger Göran Westerlund.

Generellt ska sommarjobben vara mer projektstyrda än tidigare. Några sommarjobb kommer att vara att öka utevistelsen för äldre som bor på särskilt boende. Och Kulturskolan vill gärna ha en grupp sommarjobbare som kan uppträda på olika äldreboenden.

Nya prioriteras

Alla ungdomar som är födda 2005 till 2008 är välkomna att söka sommarjobben.

Precis som de senaste åren har politikerna bestämt att jobben i första hand ska gå till 18-19-åringar som inte tidigare haft något av Vallentuna kommuns sommarjobb. Därefter går jobben till 16-17-åringar som inte tidigare sommarjobbat via kommunen. Sedan till 18-19-åringar som haft ett sommarjobb via kommunen tidigare och till sist till 16-17-åringar som redan sommarjobbat via kommunen.

– För att kunna sommarjobba inom vården ska man vara 18 år. Inom vården finns ett stort behov av kompetensförsörjning. Det är svårt i hela Sverige att rekrytera till vården, därför prioriterar vi 18-19-åringar som kan vara intresserade av att jobba vidare, till exempel som timvikarier, säger Göran Westerlund.

Tidigare år har sommarjobben varit fördelade på tre perioder. I år är det två perioder som gäller. I början och mitten av sommaren.

– Cirka 70 procent av sommarjobben har legat i period 1 med start när skolan slutat i juni och sedan har det varit färre sommarjobb. För att det ska bli en hög kvalitet på sommarjobben är det bra att lägga dem när den ordinarie verksamheten är i gång, därför beslöt vi oss för att ta bort period 3. Även i år kommer de flesta jobben ligga under period 1, berättar Göran Westerlund.

Anneli Leijel

anneli@vallentuna.se

Fakta: Sommarjobb för ungdomar 2024

Vallentuna kommun har cirka 100 sommarjobb.

Alla som är födda 2005-2008 och folkbokförda i Vallentuna är välkomna att söka.

Intresseanmälan är öppen 1 mars-15 mars.

Jobben lottas ut och fördelas på två perioder. Period 1: 17 juni - 5 juli 2024 (ej midsommarafton den 21 juni). Period 2: 8 juli - 26 juli 2024.

Det är sex timmars arbetsdag som gäller och lönen är 95,40 kronor per timme, inklusive semesterersättning.

Jobben går i första hand till 18-19-åringar som inte tidigare sommarjobbat i Vallentuna kommun.

Den 5 april får sökande ett komplett besked med om man har fått jobb eller ej, samt var och vilken period.

Den 12 april är sista datum att tacka nej till platsen om man ej vill ha den.

Här kan du läsa mer: vallentuna.se/sommarjobb