NYHETER 2022-06-23 KL. 10:00

Nu packar skolpersonalen inför den stora flytten till nya lokaler

Av Daniel Bergholm

Nu packar skolpersonalen inför den stora flytten till nya lokaler
FULL FART: Ulrika Raanaes och Anna Edlund är två av över 30 lärare som efter sommaren kommer ha sin nya arbetsplats på Karlslundsskolan Södra. Innan deras semester ska allt deras material vara packade. Foto: Daniel Bergholm

Vallentuna Friskola flyttar till Karlslundsskolan Södra. Den första augusti bär flyttlasset av och innan lärarna går på semester ska alla deras grejer vara packade.

”Välkommen till vårt flyttkaos”, säger tillförordnade rektorn Camilla Stahre när vi hörs på telefon innan.

För skolans elever blev det lugn och ro redan i tisdags den 14 juni när man gick på sommarlov, men för skolans personal fick det vänta till den 17 juni, vilket just i år kan ses som välbehövlig extratid till att packa. Runt om i byggnaden märks det av på alla håll och kanter att det är ett massivt projekt att flytta en skola under en sommar.

Skåpen viktigast
Totalt kommer drygt 250 elever och över 30 lärare att följa med i flytten. Några elever har redan fått besöka deras framtida skola och under hela processen har skolans elevråd varit väldigt delaktiga.

– Det viktigaste för dem har varit att det ska finnas skåp i stället för krokar och att maten ska fortsätta att komma från gymnasiet. Det kommer vi se till, säger Camilla Stahre och fortsätter.

– Sen har många elever tidigare gått i deras nya skola tidigare och vill inte att det ska kännas som en låg-mellanstadieskola, så som det länge varit.

En detalj som skolan däremot inte kan påverka, verkar redan nu bli en jobbig smäll för eleverna.

– Det har varit en lite sorglig grej för eleverna att flytta ifrån Lidl och Vallentuna centrum. Jag skulle gissa att deras försäljning kommer nog gå ner en del, säger hon med ett leende.

Ordentlig skolgård
En av de viktigaste aspekterna som t.f. rektorn Camilla Stahre ser positivt på, är de nya möjligheterna för elever och personal att vara utomhus.

– Vi kommer få en fantastisk skolgård som vi inte haft där vi varit nu. Den har varit alldeles för liten, säger hon.

Vallentuna Friskolas svensklärare Ulrika Raanaes samt SO-lärare Anna Edlund är några av lärarna som nu bara har några få dagar att fixa i ordning allt innan semestern, och det är en del.

– Det är nog lite olika från lärare till lärare hur mycket man samlat på sig, det finns nog några som har det värre, säger Anna och skrattar.

Anna har varit lärare på skolan i fem-sex år och Ulrika är relativt ny i jämförelse. Men både känner att flytten kommer ge möjligheten för alla att få en nystart.

– En del som varit här väldigt länge pratar om att: ”det sitter i väggarna”. Men för min del ska det bli kul att få börja om tillsammans i våra nya lokaler och att få en bättre skolmiljö, säger Ulrika Raanaes.
Under sommaren kommer utöver lärarnas avslutande förberedelser för flytten även bland annat sommarjobbare och ett flyttföretag vara delaktiga i att få allt i ordning innan den första augusti när flyttlasset går.

Kaffemaskinen avgörande
Lärarna själva kommer tillbaka den 8 augusti. Efter det kommer det vara några intensiva veckor på Karlslundsskolan Södra innan allt drar i gång, men lärarna verkar överens om vad som är viktigast att få på plats innan eleverna dyker upp igen den 18 augusti.

– Prioriteringen är att kaffemaskinen är på plats i personalrummet, efter det är allt lugnt, säger Anna och Ulrika skrattandes.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se