NYHETER 2023-10-26 KL. 13:49

Nu sätts Roslagsbanans nya tåg i trafik

Av Anneli Leijel

31 oktober rullar första tåget från Östra station mot Ormsta. Nu är det äntligen dags. Tisdagen den 31 oktober sätts Roslagsbanans nya tågvagn x15p i trafik.

Nu sätts Roslagsbanans nya tåg i trafik
ARKIVBILD. Foto från tidigare provturer under 2022. Foto: Daniel Bergholm

– Första avgången sker från Stockholm Östra mot Ormsta klockan 10.35, berättar Andreas Strömberg, presschef vid trafikförvaltningen på Region Stockholm.

Efter premiärturen kan man räkna med att få se den nya tågvagnen på Roslagsbanans olika linjer. Det nya tåget motsvarar längden på tre vagnar och kompletterar de befintliga tågen.

– Det är inte så att tågen är knutna till en viss linje. Men första gången avgår det från Stockholm östra mot Ormsta, säger Andreas Strömberg och fortsätter:

– Detta är ett betydelsefullt steg framåt, då det markerar det första införandet av dessa fordon i trafik. Vi kommer successivt att sätta in fler tåg i trafik allt eftersom vi har fler tåg och utbildad personal som kan föra de nya tågen.

När de resterande tågen kommer att levereras till Stockholm från Schweiz där de tillverkas är inte klart. Sammanlagt 22 tåg är beställda.

De nya, moderna tågen började levereras till Sverige för drygt två år sedan. De har sedan dess testats och trimmats in på banan. Utmaningen har varit att köra tillräckligt långa sträckor, och i olika väderlek, samtidigt som den ordinarie tågtrafiken gått på banan.

– Det är över 30 år sedan nya tåg introducerades på Roslagsbanan. De nya tågen kompletterar de nuvarande tågen. Resenärerna kommer nu att få en fräschare, mer tillgänglig och säkrare miljö när de reser med Roslagsbanan, säger Andreas Strömberg.