NYHETER 2022-03-31 KL. 14:00

Nu stänger Filmakuten igen för gott

Av Daniel Bergholm

Efter 22 år väljer Fairouz och Joseph Kayrouz att lämna över butikslokalerna i Vallentuna centrum

Nu stänger Filmakuten igen för gott
Efter att ha jobbat sjudagarsvecka i 22 år siktar nu Fairouz på att äntligen få tid till att uppleva Vallentuna på riktigt. Foto: Roffe Andersson

Joseph ska gå i pension och barnen har skapat sig sina egna liv, därför bestämde Fairouz att i slutet på mars blir de sista gångerna de möter sina kunder som butiksägare.

– Kroppen orkar inte mer, säger Fairouz.

Fairouz och Joseph Kayrouz kom till Vallentuna 1994. De har drivit Filmakuten under lång tid, men från och med april kommer butiken att byta ägare.

– Det är väldigt sorgligt, man har byggt upp ett helt liv här, säger hon.

Att slå sig ner hemma på fredagskvällen med en hyrfilm från Filmakuten var länge en given företeelse för många Vallentunabor.

– 90 procent av vår butik var på den tiden filmuthyrning, säger Fairouz.


En gång i tiden var 90 procent av butiken filmuthyrning. Idag finns inte en film kvar och Filmakuten har på slutet främst fungerat som ett paketombud. Foto: Roffe Andersson


Hängde på låset
Hon minns ögonblicken från när en ny storfilm kom ut och köerna utanför butiken ringlade sig långa.

– Det var verkligen så att folk hängde på låset, många hade också bokat flera dagar i förväg, säger Fairouz.

Att driva en videobutik var länge populärt och de blev lokala experter på nya filmer som kom ut.

– Jag hade ”veckans filmtips” på radiokanalen ”V97” och hela vårt filmsortiment fanns alltid i mitt huvud, säger hon.

Som hyrfilmsbutik började den negativa spiralen ordentligt för drygt tio år sedan.

– Katastrofen kom när man började ladda ner film, då tvingades vi strukturera om och började som paketombud. Idag finns inga videofilmer kvar, säger Fairouz och fortsätter.

– Allt bara försvann. Och många jag pratar med idag saknar att hyra en film och ha en myskväll med sina barn. En stream på nätet ger inte samma känsla, säger Fairouz.

Med 22 år på nacken har hon upplevt en hel filmuthyrningstid komma och gå. Men framför allt är det människorna som Fairouz kommer minnas mest.

– Många har vuxit upp med oss och även om de lämnat kommunen kommer de så fort de är här och tittar in för att kolla om vi är kvar.


FÖRR. Så här såg det ut förr i tiden när hyllorna var fyllda med hyrfilmer. Foto: Privat


Enda lampan som lyste
Länge var Filmakuten butiken att gå till på kvällarna med öppettider till 23:00. Det var en detalj hon tyckte var viktigt för tryggheten i området.

– Jag kom ihåg när vi var den enda lampan som lyste på kvällarna. Alla visste att vi hade öppet sent och ungdomarna hade en plats att värma sig på vintern, säger Fairouz.

Meddelandet om att de skulle sluta som hon skickade ut på Facebook har fått en stark respons och många har tackat för de 22 åren.

– Man blir så glad att jag vill gråta. Många Vallentunabor har blivit en del av min familj, säger hon.

Vad som händer framöver är inte helt spikat. Fairouz kommer att söka nytt jobb, ett med vanliga kontorstider eftersom deras senaste semester var för snart tio år sedan och att de på riktigt vill få möjligheten att upptäcka platsen där de bott så länge.

– Jag kommer inte kunna sitta hemma. Jag har varit bunden sju dagar i veckan, utan helger eller söndagsmässa. Det är något jag saknat, säger hon och visar upp en ”upplev Vallentuna” broschyr.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se