NYHETER 2020-11-13 KL. 10:44

Nya utegymmet ska locka andra än träningsfantasterna

Av Hege

Nya utegymmet ska locka andra än träningsfantasterna

Mir Grebäck von Melen har planerat för det nya utegymmet, som är tänkt för rörelseglädje för icke träningsfrälsta.
Foto: ROFFE ANDERSSON

De vanliga utegymmen lockar redan frälsta. Men nu finns ett gym som är tänkt för personer som dissar de vanliga gymmen. Vallentuna Nya har varit på plats – och funnit åtminstone en nyfrälst person.

Vältränade män i åldern 30 till 45 hittar till utegymmen, enligt Mir Grebäck von Melen, utvecklingsledare för frilutfsliv på kommunen. Men för andra grupper är inte utegymmen lika lockande, eftersom de påminner om just – gym.
– Därför har vi velat bygga ett utegym som inte påminner om ett inomhusgym. Vi ville bygga något som kan få även den som blivit stillasittande att röra på sig, säger Mir Grebäck von Melen.

För att locka lusten till rörlighet finns en massa fiffiga lösningar på plats vid det nya gymmet som ligger vid gångbron över Väsbyvägen, nära Väsbygården och Kvarnbadet.
– Det finns till exempel tre sätt att ta sig ner mot platsen från gångbron. En trappa, en liten väg och så en trappa gjord av stubbar, som kräver mer av balansen. Tanken är att man ska våga utmana sig mer i vardagen, säger Mir Grebäck von Melen.

När Vallentuna Nya är på plats kommer en kvinna gående och väljer att gå in på området. Hon testar en bro som är byggd ordentligt ostadig med flit, och småler medan hon håller balansen.
– Jag har följt utvecklingen av bygget här och undrat hur det ska te sig. Och det har blivit väldigt bra faktiskt, det här är lite kul. De äldre damerna kommer nog vara här och leka, hit ska jag gå fler gånger, säger kvinnan, som heter Anna-Karin Dorph.


igcaption>Anna-Karin Dorph passerar förbi nybygget och testar den ostadiga bron.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Hon passar också på att prova vadmassage i den skapelse som kallas gibbonabegang.
– Byggnaden kom till efter det att danska seniorer testat ett utegym och upptäckt att de inte kunde använda gymmet. De har tänkt på vad de skulle vilja ha och designat den, berättar Mir.

I gibbonabegangen finns möjlighet att massera ryggen, träna balansen och gå armgång. Bland annat. I utegymmet finns det också gott om symboler, berättar Mir.
– Som en labyrint, och en bäck, även om den är torrlagd. Jag är också nöjd med stenläggningen på gången som är till för synskadade, den blev tydlig och bra.