NYHETER 2021-02-04 KL. 21:13

Nytt äldreboende öppnar i Åby ängar

Av Anneli

Nytt äldreboende öppnar i Åby ängar

NYTT BOENDE. I maj öppnar Humanas äldreboende i Åby ängar. Här kommer det att finnas en takterass, växthus och på varje plan en gemensam balkong eller uteplats.
Foto: PRESSBILD

60 lägenheter i tre plan och avdelningar för demensboende

Om några månader är det dags. Då öppnar omsorgsföretaget Humana ett nytt äldreboende i Åby ängar i centrala Vallentuna.

Ett modernt boende med smarta tekniska lösningar utlovas. Till exempel sensorer som automatiskt läser av rörelser och bidrar till att undvika fall. Här kommer det också att finnas avdelningar för demensboende.
– I början av maj är det planerat att vi får nyckeln. Sedan ska vi flytta in möbler och annat. Vi ser fram emot att ta emot de första boende i slutet av maj, berättar Anders Broberg, affärsområdeschef och ansvarig för äldreomsorgen i Sverige på Humana.

Det särskilda boendet kommer att ha 60 lägenheter i tre våningsplan, 20 lägenheter per plan om vardera cirka 30 kvadratmeter. För att få en plats här ska man ha fyllt 65 år – i undantagsfall kan man vara yngre – och ha ett biståndsbeslut från kommunen. Av alla 80-åringar i befolkningen bor cirka 20-30 procent på särskilt boende.

Bra ljuslösning
Här kommer också att finnas separata avdelningar för demensboende. Hur platserna fördelas mellan demensboende och övriga, om det blir 30/30 eller 40/20 är ännu inte bestämt.

På Humanas hemsida talas det om att boendet kommer att ”utrustas med smarta tekniska lösningar för att skapa trygghet och trevnad för såväl boende som medarbetare” och det ska finnas en belysningslösning som styrs automatiskt och stöttar dygnsrytmen. Hur fungerar den?
– Vi kommer att ha en prisbelönt ljuslösning och ljussättning i hela huset som följer den normala dygnsrytmen med mer ljus mitt på dagen men svagare på morgonen och på kvällen. Det har visat sig ge bättre sömn och psykiskt välbefinnande. I rummen kan man välja att stänga av det om man vill, berättar Anders Broberg.

Personalen kommer att utrustas med mobiler som de dokumenterar i och även använder för att öppna dörrar och läkemedelsskåp med. På så vis behöver de inte gå in på en reception och hämta nyckel, vilket ger mer tid tillsammans med de äldre, säger Anders Broberg och berättar om en annan teknisk lösning:
– I varje rum finns en väggträpanel vid sängen med en sensor som känner av när personen slänger benen över sängkanten och sätter fötterna på golvet. Då tänds en nattbelysning både i rummet och på toaletten. Det minskar risken för fall och fallskador.

– Vi har också arbetat fram ett eget boendekoncept med fokus på vacker, funktionell och hemtrevlig miljö. Huset har öppna kök och vardagsrum, harmoniskt synkade färger i inredningsdetaljer och färgsättning. Vi har valt att ha samlingsutrymmen och aktivitetsrum så att det går att duka långbord eller ha kalas. Alla lägenheter är rymliga med stora badrum och plats för egna möbler.

Humana räknar med att anställa uppemot 80 personer till sitt boende i Åby ängar. Både ordinarie personal och timvikarier.