NYHETER 2023-09-07 KL. 08:15

Nytt alternativ till Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Nytt alternativ till Vallentuna
OMSORG. För många äldre kan besöket från hemtjänsten vara dagens bästa händelse. Foto: Adobe

Vallentuna kommun har ingått ett tillsvidareavtal med det privata hemtjänstföretaget Aleo Omsorg.

Det gör att från och med den 4 september kommer Vallentunaborna återigen kunna välja mellan kommunal och privat hemtjänst sedan Camillas Kompetens AB gick i konkurs den 31 juli.

Det nya privata hemtjänstföretaget, Aleo Omsorg, driver Jonas Fsahaye tillsammans med sin mamma Almaz Embaye och har under sju års tid varit en privat hemtjänstleverantör i Täby. Nu väljer de att utvidga sin verksamhet.

– Det här är ett bra nästa steg för oss. Vi kommer att etablera en helt ny enhet i Vallentuna då vi upplever att det finns en stor efterfrågan där, liknande det som finns i Täby, säger Jonas Fsahaye.

Hundratals påverkas

Detta innebär ett nytt alternativ för de drygt 360 kunderna som bor i Vallentuna över 65 år och är i behov av hemtjänst.

– Dessa Vallentunabor kommer framöver kunna kontakta sin biståndshandläggare eller socialförvaltningen och välja vilken typ av hemtjänst de vill ha, säger han.

Elisabeth Landström, strateg för äldreomsorgen inom socialförvaltningen, välkomnar ett nytt företag som ett alternativ till den hemtjänst som kommunen erbjuder. Särskilt med tanke på den plötsliga omställningen som blev när de fick ta över ett 60-tal kunder från Camillas Kompetens AB.

– Vi hoppas nu kunna fördela tjänsterna på ett effektivt sätt igen. Vi kommer också att ha en dialog med företaget, eftersom de har sagt att de gradvis vill växa in i sin nyetablerade roll i kommunen och behöver tid för att anställa personal, säger hon.

Nya valmöjligheter

Eftersom lagen om valfrihet (LOV) gäller inom kommunen ser hon det som ett steg i rätt riktning att invånarna nu återigen själva kan välja mellan kommunens hemtjänst och den privata aktören.

– Under en månads tid i augusti fanns bara kommunens hemtjänst. Att vi nu funnit en ny leverantör som uppfyller alla våra krav och att invånarna i Vallentuna återigen har valmöjligheter ser vi som positivt, säger hon.

Bakgrundskontroller

I förra veckan rapporterade vi om att Vallentuna kommun, som en av de första kommunerna i Sverige, kommer börja genomföra bakgrundskontroller på alla rekryteringar av nyanställda från och med slutet av 2023. Trots att företaget har sina rötter i Täby, betonar Elisabeth Landström att dessa kontroller även kommer att gälla för dem.

– Ja, det kommer inte finnas någon skillnad där. Det handlar bland annat om att genomföra kontroller av personal innan de anställs, säger hon.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se