NYHETER 2024-05-08 KL. 14:12

Nytt avtal med Österåkers anstalt

Av Victoria Sid

I ett nytt avtal med anstalten i Österåker har kommunen beställt ett 30-tal fågelholkar som kommer sättas upp runt om i Vallentuna.

Nytt avtal med Österåkers anstalt
POSITIVT. Johan Carselind, gatu- och parkchef på Vallentuna kommun tycker det är positivt att satsa på fågelholkar. Foto: Roffe Andersson

I Vallentuna kommun satsas det inte bara på nya bostäder för Vallentunabor. Nu skapar man även flera boplatser för kommunens fåglar. I början av våren sattes det upp holkar för kattugglor runt om i centrala Vallentuna för att få bot på råttproblemet. Men i ett nytt projekt har man även köpt in 30 stycken vanliga fågelholkar.

– Det kanske har blivit lite mycket den här våren men det är bara roligt, säger Johan Carselind gatu- och parkchef på Vallentuna kommun.

En stor anledning till inköpet av holkar är att kommunen vill ha fler men även för att göra något gott för anstalten. En viktig aspekt är även fåglarnas naturliga boplatser.

– Man tar ner mer och mer skog och träd och de naturliga boplatserna försvinner. Fåglarna och människorna tjänar på det här så det är bara positivt, säger Johan.

De 30-tal holkar som kommer är alla av samma modell. Att olika fåglar behöver olika holkar är en myt menar Johan. Kommer fågeln in i holken kommer den bygga sitt bo där. Vanligtvis är det mesar och flugsnappare som flyttar in i holkarna.

–Fåglar livar upp. Vi kommer sätta upp holkarna lite överallt, säger Johan Carselind gatu- och parkchef på Vallentuna kommun.

Redan i dagarna kommer beställningen att landa i Vallentuna. För att sätta färg på de nytillverkade holkarna kommer kommunen ta hjälp av förskoleelever.