NYHETER 2020-08-07 KL. 09:30

Oklart när Engelska skolan kan starta i Vallentuna

Av Anneli

Oklart när Engelska skolan kan starta i Vallentuna

OVISST. Det är oklart när de engelska flaggorna hissas i en ny skola i Vallentuna.
Foto: ADOBE

Söker ledig lokal eller tomt att bygga skolan på

Snart är det dags för skolstart. Så sent som förra året såg det ut som om Internationella engelska skolan, IES, skulle kunna slå upp portarna till en ny skola i Vallentuna redan nu i augusti 2020, men så blev det inte. Vilket år Engelska skolan kan starta Vallentuna är just nu oklart.
– Vi hoppas kunna öppna en skola i Vallentuna. Det blir inte på den tomt vi bestämde först och nu letar vi efter en ny plats. Vi tänker oss en skola från förskoleklass till årskurs nio, berättar Emma Rheborg, kommunikationschef på Engelska skolan.

Fortsatt dialog
Från början var det tänkt att Engelska skolan skulle byggas i Åbygläntan, men den tomten är alltså inte längre aktuell. Enligt det avtal som fanns mellan kommunen och Engelska skolan, skulle kommunen gå in och ta över som hyresgäst efter några år, om skolan skulle komma att dra sig ur avtalet då, vilket avtalet gav möjlighet till. Oppositionen i kommunen protesterade mot detta, som de menade var att gynna ett enskilt företag, och den styrande Alliansen upphävde avtalet.

Sedan dess har dialogen mellan Engelska skolan och kommunen fortsatt.
– Vi har en kontinuerlig dialog och vi hoppas få till en etablering, det tror vi vore bra för Vallentuna, säger Parisa Liljestrand, M, kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna.

Engelska skolan önskar etablera en F-9-skola. Vad anser kommunen om det?
– Barn- och ungdomsnämnden har börjat titta på vilka behov vi har och hur vi organiserar våra kommunala grundskolor. Vilka ytterligare behov vi har, kvarstår att titta på, säger Parisa Liljestrand.

Vill öppna i Vallentuna
Engelska skolans kommunikationschef Emma Rheborg berättar att man söker antingen en fastighet att bygga på, eller möjlighet att konvertera en befintlig lokal till skola.
–Så snart vi har hittat en möjlighet att etablera oss i Vallentuna, så kommer vi att kommunicera det, säger Emma Rheborg.

Kommer ni att kunna öppna en skola i Vallentuna till hösten 2021?
–Det beror på vad det blir för lokal. En nybyggnation tar ett par år att få till.

Men ni tänker fortfarande etablera er i Vallentuna?
–Ja, vi har för avsikt att öppna en skola i Vallentuna. Vi har elever från Vallentuna i våra andra närliggande skolor, så vi vet att det finns ett intresse, säger Emma Rheborg.