NYHETER 2025-03-27 KL. 10:26

Olof och Kimberly tävlar i glassigt mästerskap

Av Victoria Sid

Ett silver och ett brons blev det för Olof Jönsson på Vallentuna stenugnsbageri när han debuterade i glass-SM förra året. I år tar han hjälp av kollegan Kimberly Helly som tävlar för första gången.

– Det känns spännande, säger Kimberly Helly en vecka innan tävlingen.

Olof och Kimberly tävlar i glassigt mästerskap
FÖRVÅNAD. Förra året blev Olof förvånad över vilka av hans glassar som föll juryn i smaken. "Jag har ingen aning om vilka av glassarna som faller juryn på läppen", säger han om årets vinstchanser. Foto: Victoria Sid

På fredag, 28 mars, är det dags för årets upplaga av glass-SM där årets bästa glassmakare ska utses. Från Vallentuna tävlar Olof Jönsson tillsammans med Kimberly Helly och en vecka innan tävlingen ser det mesta ut att ha fallit på plats.

GLASSMÄNNISKA. Trots att de arbetat i tre veckor med att ta fram smakerna har de inte tröttnat på glass än. Kimberly kan inte tröttna. "Jag är en glassmänniska så jag kan äta massor". Foto: Victoria Sid

– Det är en ganska avslappnad tävling på det sättet att man förberett ganska mycket innan, säger Olof.

Smakerna har de haft tre veckor på sig att komma på och det som återstår är att fixa dekorationer, något som blivit Kimberlys huvuduppdrag.

– På tre av glassarna behövs ingen dekoration alls egentligen men en är glassmästarens val och då ska det vara maffigt och roligt, säger Kimberly.

Flera kategorier

Förutom glassmästarens val där glassmakarna får ta ut svängarna i smaker, dekorationer och upplägg tävlar duon även i kategorierna pistageglass, svenskt smör och citronsorbet. Pistageglassen får gärna vara nytänkande medan citronsorbeten ska vara traditionell.

– Citronsorbet är min favorit för där är det inget krav på nytänk utan man kan bara fokusera på att göra en god glass vilket jag kan tycka är skönt, säger Olof med ett skratt.

Inför tävlingsmomentet känner de sig lugna men något som gör Olof nervös är vad domarna ska tycka då smak är väldigt individuellt. Glassen som han själv blir minst nöjd med kan vara glassen som får juryn på fall.

– Det är lite som Melodifestivalen, säger Olof.

Vilka smakkombinationer de själva jobbat med är de hemlighetsfulla om men med små hintar låter det minst sagt som en intressant glass.

– Det är en glass som alla har blivit förvånade över. Den är nästan lite konstig när man äter den först, säger Olof utan att avslöja något mer.

GLASS I STORA LASS. Drygt 500 kilo glass tillverkas under glass-SM, varav juryn konsumerar cirka 20 kilo. Resterande cirka 480 kilo glass serveras på ett café i mässområdet. Foto: Victoria Sid

Om ni skulle skapa en Vallentunaglass, vad hade den smakat?

– Det skulle väl vara stall då. Får vi den till att smaka bra, då har vi lyckats, säger Olof skämtsamt.