NYHETER 2024-08-29 KL. 09:30

Ostindias nya generation drömmer stort

Av Victoria Sid

Vid årsskiftet tog en ny generation över Vallentunarosteriet Ostindia och trots kort tid vid rodret har mycket hänt i det lilla familjeföretaget. Drömmarna är många och målen höga för kusinerna Tobias Carlbom, 24, och Carl Henriksson, 22, som siktar på att fortsätta utveckla företaget.

– Vi har en lång historia så det är kul att vi kan blanda den med nytt, säger Carl Henriksson.

Ostindias nya generation drömmer stort

Längst in på en lång grusväg nordväst om centrala Vallentuna ligger rosteriet Ostindia på farfar Svantes gård med skogen runt knuten. Inne på kontorsdelen har kaffedoften behagligt lagt sig i luften. Tobias och Carl är så vana att de inte längre känner den men att tröttna på den kommer de aldrig att göra.

– Det finns hur många bryggmetoder som helst, säger Tobias.

Under hela uppväxten har rosteriet varit närvarande. Farfar Svante och Carls pappa Jesper drev rosteriet medan Tobias mamma jobbade som ekonomiansvarig. Redan som tioåringar pratade kusinerna om att de en dag skulle ta över familjeföretaget som funnits i deras ägo sedan början på 90-talet.

– Jag kommer ihåg när man var med pappa på jobbet. Då satt man på övervåningen och sa ”en dag ska vi ha det här”. Då var vi inte gamla, säger Carl med ett stort leende.

PRODUKTION. En kopp kaffe tar två år att producera. Att sälja mycket kaffe som möjligt är inte målet för kusinerna. De vill hellre hålla hög kvalité. "Vi vill vara med och förändra hur man tänker kring kaffe", säger Carl.

Husfar för företaget

Det har bara gått ett halvår sedan duon gick in i företaget på heltid och mycket har hänt på den korta tiden. Företaget har fått flera ben att stå på utöver specialkaffet. Helhetslösningar med kaffemaskiner, ny säljare, privatkunder, kaffekurser och renoveringar av lokalerna.

– I år är ett utvecklingsår och vi styr om lite hur vi ska tänka i verksamheten och sen kommer vi att slänga i en ännu högre växel till nästa år, säger Carl.

GENERATIONSBYTE. Sedan årssiftet har familjerosteriet Ostindia tagits över av en ny generation. Trots kort tid vid rodret har kusinerna Carl Henriksson, 22, och Tobias Carlbom, 24, kommit långt i sin utvekcling av företaget. Foto: Victoria Sid

Men med förändringarna kommer även en del oro, framförallt från tidigare generationer. Svante som blivit en husfar för företaget under sin efterlängtade pension och Jesper som framförallt jobbar i produktionen höjer en del på ögonbryrnen åt kusinernas framfart.

– Vi styr och ställer en del, säger Tobias och skrattar.

Dubbel miljonvinst

Intill rosteriet har ett visningsrum byggts upp. På bänkarna står kaffemaskiner i alla möjliga storlekar och här håller kusinerna kurser om kaffe, så kallade koppningar. Framöver vill de hålla ännu fler utbildningar, bli fler inom företaget och göra om entrén till en liten butik med ett kafé för den som vill handla kaffe på plats.

– Man ska förstå vad det är man dricker, säger Carl som redan hållit en del utbildningar.

FLER. Vid årsskiftet fick Tobias och Carl möjlighet att gå in i företaget. Planen framåt är att utvekla företaget och få det att växa. Framöver kommer de även vilja bli fler. Foto: Victoria Sid

Från att ha kommit från Coronaåren som slog hårt mot företaget och nästan 50 procent av omsättningen tappades har de sakta men säkert börjat komma ikapp. Förra året gjorde företaget en omsättning på 2.3 miljoner kronor. Med de höga målen som kusinerna satt för året har de redan sålt för lika mycket men de har en liten bit kvar innan de är nöjda.

– Vi sa här om dagen att det snart är det 2025. Vi måste gasa ännu mer, säger Tobias.