NYHETER 2022-10-18 KL. 10:27

Parisa Liljestrand (M) utsedd till Kulturminister

Av Uffe Lindeborg

Parisa Liljestrand (M) utsedd till Kulturminister
NY MINISTER. Parisa Liljestrand (M) ingår numera i Kristerssons regering. Foto: Roffe Andersson

Under förra veckan uppstod ett rykte om att Vallentunas kommunalråd, Parisa Liljestrand (M), var påtänkt som minister i Ulf Kristerssons regering. När ministrarna presenterades på tisdagen blev det klart att Parisa utsetts till Kulturminister.

Beslutet innebär att Parisa Liljestrand (M) inte längre kommer att vara kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna. Spekulationer finns om att Johan Skog (M) kommer att efterträda henne. Han fick näst mest personkryss (123) efter Parisa som fick 1 183 kryss. Men vad som händer finns det anledning att återkomma till under de närmaste dagarna.

Moderaternas ordförande, Cecilia Brändström, befann sig på resande fot när redaktionen ringde. Hon var fåordig då hon satt i möte.
– Vi kommer att inleda ett arbete i nästa vecka, om hur vi går vidare, säger hon.

Parisa efterträdde kommunalrådet Örjan Lid (M) 2015. Sedan dess inträffade flyktingkrisen, pandemi och kriget i Ukraina. Trots dessa förutsättningar lämnar hon över en kommun med god ekonomi till sin efterträdare. Hon satt kvar som kommunstyrelsens ordförande efter valet 2018 och hade fortsatt efter årets val om inte möjligheten att vara minister infunnit sig.

Vem är Parisa?
1983 föddes Parisa Liljestrand i Iran, och som treåring kom hon till Sverige med familjen där hon mellanlandade i Surahammar innan hon hamnade i Vallentuna.

Parisa Liljestrand gav sig in i politiken 2002 i det nystartade DemoEx, ett parti hon verkade i fram till 2010 då hon i stället engagerade sig i Moderaterna. Sedan 2015 har hon varit Kommunstyrelsens ordförande då hon efterträdde Örjan Lid.

Parisa har en bakgrund som lärare och rektor och efter att ministerposterna tillkännagavs den 18 oktober så är en av uppförsbackarna att möta bristen på erfarenhet i kulturpolitiska arbetet.

Oppositionsrådet Jerri Bergström (S) hade koll på att något var på gång. Han ser utnämningen som naturlig.

– Ja, varför inte? Är man klok och begåvad så sätter man sig in i det där. Jag tror inte att det blir några problem för Parisa.

På sociala medier har många uttryckt förvåning men också hyllat valet av minister. Spekulationer har startat om vad detta betyder för Vallentuna och vem som efterträder Parisa som kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna.

Vallentuna Nya har en inbokad intervju med Kulturministern senare under veckan. Vi kommer då att prata om de val som ledde till att lokalpatrioten Parisa antog den nya utmaningen i Ulf Kristerssons regering.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se