NYHETER 2022-11-17 KL. 08:20

Politikernas vardag började med ett megamöte

Av Uffe Lindeborg

Politikernas vardag började med ett megamöte
TILLBAKA. Första mötet i kommunfullmäktige efter valet. Foto: Roffe Andersson

I måndags hölls den kommande mandatperiodens första möte i kommunfullmäktige. Johan Skog (M) valdes till kommunstyrelsens ordförande och partikamraten Camilla Blacker Wallinsson (M) ersatte honom som ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Det var ett digert mötesschema att ta sig igenom, men det klarades på drygt tre timmar. Det hände inte så mycket nytt under mötet. Stämningen var god, ungefär som ett upprop i skolan. Däremot var det intressant att höra de olika gruppledarnas första anförande inför den kommande mandatperioden. Detta inför antagande av kommunplanen 2023-2025.

Första anförandet
Johan Skog (M), kommunstyrelsens ordförande, varnade för att det kan bli en ekonomiskt tuff period. Han pratade om en ”stram budget” och att kommunen behöver ”sänka ambitionen”.


NY CHEF. Johan Skog (M) valdes till kommunstyrelsens ordförande. Foto: Roffe Andersson


Torbjörn Einarsson (C), passade på att puffa för en mer grön politik. ”Vi måste ta miljö och klimat på allvar”.

Liberalernas Ylva Mozis är också inne på att det väntas kärvare tider. Hon pratade om en ”väldigt märklig tid när vi går in i den här lågkonjukturen”. Hon sa ändå att ”vi höjer budgetramarna för alla nämnder”.

Michel Louis (KD) nämnde också de kommande tiderna, ”Målet är att fortsätta driva och utveckla kommunen utan att försumma någon verksamhet”.

"Kostar en latte i veckan"
Inte oväntat öppnade oppositionen med betydligt beskare kommentarer. Oppositionsrådet Jerri Bergström (S) menade att det inte var någon hemlighet att det väntas ett par tuffa år framåt. Men han tycker att det är ett svek mot välfärden när skatten sänktes med 10 öre förra året. ”Vi vill återställa den skattesats som var innan och satsa dessa pengar för att ha möjlighet att upprätthålla dagens kvalitet på verksamheterna”.

Martin Siltanen von Bell (SD) målade istället upp en vision av hur Sverigedemokraterna vill se Vallentuna i framtiden. Han nämnde att ”vi i Vallentuna har varit pionjärer när det gäller att satsa på en fossilfri fordonsflotta” samt att Vallentuna ska ha fått tillbaka polisstationen som drogs in för ett par år sedan.

Mötets mest klockrena symbolargumentation stod Jenny Thörnberg (MP) för. Hon tyckte att ”vi måste öka miljötillsynen i kommunen” men sedan drog hon också till med:
– Vi vill höja skatten. Det kanske kostar en latte i veckan för att satsa pengar där de behövs.


JÄMFÖRELSE. Jenny Thörnberg (MP) tycker att en skattehöjning med "en latte i veckan" inte är mycket att yvas över. Foto: Roffe Andersson


Gunnar Bergström (V) var sist ut bland gruppledarna. Han nämnde också skattesatsen i kommunen.

– Hur viktigt är det att vi har Sveriges 11:e lägsta skatt? Höjd skatt är inget självändamål, men vi bör ha fokus på att skydda vård, skola och omsorg från nedskärningar.

Saknade barnperspektiv
Dagens suraste karamell levererade David Thell (S) som inte gillade att den föreslagna motionen om en HBTQi-ungdomsgård ansågs vara besvarad med twisten att nuvarande fritidsgårdspersonal kan utbildas i frågorna. Beslutet togs utan att beakta barnperspektiv i frågan.

– Hur kan man inte anse att barn och ungdomars åsikt spelar roll?

En kul grej som förmodligen kommer att fortsätta under hela denna mandatperiod också är när ledamöter ska verbalt rösta ja eller nej vid beslut.

Den förlorande sidan försöker alltid låta högre i sitt röstande än den vinnande sidan. Förmodligen har denna taktik aldrig någonsin fungerat i något kommunfullmäktige i Sverige. Men försöken vittnar ändå om att det finns lite humor i församlingen.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se