Syrénbuddleja, även kallad fjärilsbuske, klassas nu som invasiv enligt SLU Artdatabanken. Det förvånar trädgårdsmästaren Jenny Fogelberg.
Den blommar vackert, lockar fjärilar och är en given favorit i flera trädgårdar i Vallentuna. Men nu klassas den populära busken syrénbuddleja – även kallad fjärilsbuske – som invasiv enligt SLU Artdatabanken. Beskedet chockade den lokala trädårdsmästaren Jenny Fogelberg.
– Det känns jättekonstigt. Jag och flera av våra trädgårdsmästare är överens, vi ser ingen sådan problematik med syrénbuddlejan.
Hon menar att busken snarare kan ha svårt att klara sig i Sverige, där det kalla klimatet lätt tar kål på den.
– Om något borde den klassas som invasiv i Sydeuropa, där klimatet är varmare. Här fryser den snarare bort än att den sprider sig okontrollerat, säger hon.
Naturvårdsverket varnar för att invasiva arter är ett växande miljöproblem, och att kostnaderna för att hantera dem redan uppgår till flera miljarder kronor per år. Och enligt SLU Artdatabanken är Syrénbuddlejan ett hot mot den biologiska mångfalden. Den sprider sig snabbt och konkurrerar ut inhemska växter. Därför har den nu hamnat i den högsta riskkategorin.
Obegripligt, tycker Jenny.
Så Vallentunabor med Syrénbuddleja på tomten kan alltså vara lugna tycker du?
– Ja det tycker jag verkligen. Jag ser ingen anledning till oro.
Hon skickar med en buske som man istället borde ha på sin varningslista.
– Snöbärsbusken. Den sprider sig hejvilt och är både ful och svår att bli av med, säger Jenny och skrattar.