NYHETER 2024-01-18 KL. 09:30

Prestogrillen firar ett år i Vallentuna centrum

Av Daniel Bergholm

”Vi upplevde att det var ett tomrum i Vallentuna gällande matutbudet, som vi har fyllt upp”, säger ägaren Bedri Karadag.

Prestogrillen firar ett år i Vallentuna centrum
OPTIMISM. Prestogrillens ägare Bedri Karadag reflekterar över deras första år i kommunen som gett mersmak. Foto: Roffe Andersson

Efter att ha återintroducerat tunnbrödsrullen i sitt matutbud 2023 blev Prestogrillen i Vallentuna en omedelbar framgång. Ett år senare står de inför utmaningar, men fortsätter att vara en omtyckt matdestination i kommunen.

Den 16 januari 2023 blev Prestogrillen en del av matutbudet i Vallentuna, bland annat med den klassiska tunnbrödsrullen. Succén blev omedelbar, och ägaren Bedri Karadag minns hur kön ringlade sig ut från gatuköket till dåvarande Pressbyrån.

– Starten var helt galen. Under en period i början var vi och snuddade på 500 tunnbrödsrullar flera dagar i rad, säger han.

Fyllt ett tomrum

Där och då fick de låna in personal från deras restaurang på Lidingö, och Bedri berättar att trycket höll i sig till mars. Nu, ett år efter premiäröppningen, har gatuköket gått in i en annan fas, men de upplever fortsatt att de fyller en viktig funktion i kommunen.

– Det rullar på bra. Vi upplevde att det var ett tomrum i Vallentuna gällande matutbudet, som det känns som att vi har fyllt upp. Även om ruschen naturligt har lagt sig, så upplever vi verkligen att vi har hittat rätt här, säger han.

Precis som i inledningen är det tunnbrödsrullarna som fortsatt går bäst. Personalen Mustafa och Serhat berättar att på en topp tre-lista så är det Sagohare, Polis- och Papparullen som toppar. Men de berättar också om att korven har blivit ett återkommande tema för många Vallentunabor som har bråttom till tåget eller bussen.

TOPP 3. Mustafa och Serhat som jobbar på plats i Vallentuna berättar att årets tre populäraste tunnbrödsrullar är Sagohare, Polis- och Papparullen. Foto: Roffe Andersson

Nya förvaringsmöjligheter

En av utmaningarna när de drog igång i Vallentuna var lagerutrymmet, som då var på sju kvadratmeter. Men i somras hittade de ett nytt förråd i närheten som gett andra förutsättningar.

– Förvaringslösningen har gjort att vi har kunnat göra om i köket för att skapa mer arbetsyta för vår personal. Där hade vi problem i början, säger Bedri Karadag.

Den senaste tiden har Prestogrillen, likt många andra aktörer inom matbranschen, haft det tuffare. Bedri påpekar att deras marginaler har minskat under det senaste året, vilket har gjort att de bland annat har fått pausa projektet att starta upp på nya ställen.

– Det märks tydligt att hela branschen blöder och att många har det tufft. Det har så klart också påverkat oss, men samtidigt har vi ingen stress. Vi har byggt upp en bra grund och vill växa långsamt, säger han.

OMTYCKTA. Prestogrillen, som tagit tillbaka tunnbrödsrullen till Vallentuna, har blivit ett populärt bidrag i matutbudet för många kommuninvånare. Foto: Roffe Andersson

Söka idéer från ungdomar

Trots det fortsätter de att utveckla matmenyn. För några månader sedan startade de upp med gyrosrätter på deras tre restauranger, inklusive Vallentuna. De har också testat konceptet med säsongbaserade tunnbrödsrullar. Ett önsketänkande inför det nya året är även att skolelever framöver ska få vara med och utforma nyheter på menyn, ett koncept som de redan har etablerat på Lidingö.

– Det kan handla om att göra och döpa sin egen hamburgare eller tunnbrödsrulle. Vi får se om intresset finns, men vi vill räcka ut en hand till exempelvis gymnasiet och kolla läget bland ungdomar i kommunen, säger Bedri Karadag.