NYHETER 2023-10-05 KL. 09:20

Prima är ny diakon i Åbybergskyrkan

Av Daniel Bergholm

Prima är ny diakon i Åbybergskyrkan
AMBITION. I sin nya roll som diakon i Vallentuna har hon en tydlig första uppgift. Att komma ut och träffa människor, för att förstå vilka behov som finns i kommunen, säger hon. Foto: Roffe Andersson

Sedan den 22 augusti är 28-årige Prima Singh den nya diakonen i Åbybergskyrkan i Vallentuna. Genom att möta Vallentunabor i alla åldrar och sätta igång nya aktiviteter hoppas hon kunna bidra till en positiv utveckling i kommunen.

Varför blev du diakon?

– Innan min utbildning träffade jag en diakon som gjorde mycket för flyktingar, äldre och hemlösa, vilket var en stor inspiration. Jag har alltid drivits av att göra gott och kände direkt att rollen skulle passa mig.

En människa i taget

Prima berättar att hon från ung ålder har haft drivet att förändra världen. Det ledde redan i 15 års ålder till en praktik på riksdagen och efter det har hon arbetat med ett integrationsprojekt i Paris och undervisat på folkhögskola. Intresset att få arbeta med människor har alltid varit en drivkraft.

– Jag har insett att man inte kan förändra världen i så stora drag, utan ta det en människa i taget. Det hoppas jag kunna göra i Vallentuna, säger Prima Singh.

Då hon själv är uppväxt i Sundbyberg visste hon inte så mycket om Vallentuna. Efter att hon hoppat på uppdraget skrev hon därför ett inbjudande meddelande om sig själv på sociala medier.

– Jag ville visa att jag finns tillgänglig för alla som vill prata. Många har redan hört av sig vilket är jätteroligt. Jag vill lära mig om Vallentuna och är nyfiken som person.

– Det som överraskat mig hittills är att det finns så många drivna Vallentunabor, som brinner för lokala samhälls- och klimatfrågor. Det hoppas jag kunna fortsätta att driva på, säger Prima Singh.

Utvecklingsområde

Att bli diakon redan som 28 åring, innebär att hon fortfarande är medlem i Equmenias, en ungdomsorganisation inom Equmeniakyrkan - som även Åbyberskyrkan tillhör.

Med det hoppas hon kunna bidra till en öppnare syn på hur kyrkan kan engagera fler ungdomar i Vallentuna, med hjälp av Åby Unga (Åbybergskyrkans ungdomsorganisation).

– Där finns utvecklingspotential. Att skapa fler aktiviteter och evenemang, likt brädspelskonventet ÅbyCon, för att få de som normalt sett inte går till kyrkan att se det som något meningsfullt, säger Prima Singh.

Vad blir nästa steg i din roll som diakon i Vallentuna?

– Att komma ut och träffa fler människor, för att förstå vilka behov som finns i kommunen. Men jag är införstådd med att processen kommer ta tid.

– Sedan brinner jag fortsatt för undervisning och skulle vilja utveckla det här. Kanske med språkkurser som jag redan dragit igång lite smått.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se

Fakta Diakoni:

Diakonalt arbete innebär att med sin tro, kunskap och sociala kompetens vara den som stöttar människor i olika livssituationer. I arbetet kommer man att samarbeta med andra sociala instanser och offentlig sektor för att representera kyrkans del i välfärden.

Källa: Kyrkans tidning