NYHETER 2022-11-03 KL. 08:45

Radarparet från Vallentuna vann guld

Av Daniel Bergholm

Radarparet från Vallentuna vann guld
GULD. Kårstabon Micke Lövroth och Brottbybon Håkan Wredh vann guldmedalj i folkmusiktävlingen Samspel som avgjordes i Sundsvall. Foto: Privat

Vallentunaborna Michael “Micke” Löfroth och Håkan Wredh har spelat folkmusik ihop sedan 40 år tillbaka. Nu är de även guldmedaljörer sedan de tagit hem folkmusiktävlingen ”Samspel” den 20–22 oktober.

– Att jaga medaljer har varit en härlig sporre för oss att fortsätta öva och spela ihop för att utveckla vårt folkmusikspelande, säger Micke Löfroth.

Samspelsmedaljen instiftades redan på 60-talet av Medelpads Folkmusikförbund och ägde i år rum i Sundsvall. För att ta hem guldmedaljen har de varit tvungna att bocka av hela medaljtrappan innan dess, att först ta brons, sedan silver och till sist guld.

– Det första bronset tog vi 2018, sedan har vi kämpat på och i år var vi de enda som vann guld. Nu har jag och Håkan tagit en trippel, säger Micke Löfroth.

Många kriterier
Tävlingen avgörs inte genom att sedvanligt tävla mot andra. I stället avgörs det framför en jury som bedömer olika kriterier.

– Det handlar om man kan förstärka varandras uttryck och att stämmorna sitter. Samspelet mellan varandra helt enkelt. Sedan är det så klart teknik och att man behärskar det man spelar. Sist men inte minst det folkmusikaliska och att man klarar genren, säger han.

Erfarenhet av att vinna guld har Micke sedan tidigare, men då som soloartist när han 2018 blev riksspelman.

– Den instiftades redan på 30-talet och varje år är det ett fåtal personer som lyckas bli riksspelmän, totalt finns drygt 200 i Sverige. Det var en otroligt stor ära att bli det och föra folkmusiktraditionen vidare, säger han.

Skillnaden mellan de två guldmedaljerna benämner han som att försöka skilja på ett OS och VM-guld - båda är lika värdefulla. Men en stor skillnad mellan den indivuella och gemensamma tävlingen var nervositeten.

– Det var fruktansvärt nervöst när jag spelade själv och jag skakade i benen. Det blev en annan sak när vi framträdde ihop. Där får man en social komponent, en vän att spela med och man utvecklar ett ett språk tillsammans, säger Micke Löfroth.

Hur firades guldmedaljen tillsammans med Håkan?
– Med en öl på en indisk restauran i Sundsvall, säger han och skrattar. Chicken tandoori och en indisk öl. Det blev en bra avkoppling. Sedan blev det lite firande när vi kom hem också.

Utöver att fira guldmedaljen med en indisk öl kommer radarparet även att tillsammans spela i Kvarnstugan i Brottby i början av december.

– Då Håkan är från Frösunda och jag från Kårsta så blir det att vi spelar mycket i Norrort. Det blir en segerspelning som vi ser fram emot väldigt mycket, säger Micke Löfroth avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se