NYHETER 2024-09-26 KL. 13:26

Rania Holm fångar djurens rörelser i sina konstverk

Av Anneli Leijel

Precis innan pandemin slog till våren 2020 hade Rania Holm börjat måla i akvarell. När pandemin och isoleringen sedan blev ett faktum tog hon tillfället i akt och fördjupade sig i måleriet. Sedan dess har hon fortsatt och motiven är framför allt djur.

Rania Holm fångar djurens rörelser i sina konstverk
FAVORIT. Här visar Rania upp det konstverk hon är mest nöjd med. Foto: Roffe Andersson

– Jag hade all tid i världen under pandemin och då utvecklade jag mig mer än vad jag skulle ha gjort annars, berättar hon.

Hon har alltid varit kreativ. Ritat en del men framför allt sytt.

– Det var en väninna som tyckte att jag skulle gå med i en målargrupp så då gjorde jag det. Jag hade aldrig målat i akvarell tidigare. Men jag började och blev helt fast. Det är Lena Björn Svensson som lärt mig måla. Hon har varit min mentor. Sedan har jag själv också tittat i böcker och på filmer via Youtube.

När pandemin var över fortsatte hon och Lena Björn Svensson att måla tillsammans och det gör de fortfarande.

VATTENSPORT. Det är skönt att svalka av sig och att stänka ned andra kan nog ses lite som en sport. Foto: Roffe Andersson

CATWALK. Rania gillar att måla djur. Foto: Roffe Andersson

– Först målade jag landskap. Som tonåring tyckte jag mycket om att måla träd, så det var naturligt att börja med det. Jag märkte snabbt att om jag lägger till djur så blir det mer liv i målningen. En fågel i ett träd, katter på vägen och sedan blev det mer och mer djur. Jag gillar rörelsen i djur, det ger liv i målningen.

Djurmotiv

När hon nu ställer ut på öppen konstvägg i Kulturhuset i Vallentuna är det med fåglar, katter och några blommor – äppelblommor från Källvägens äppelträd.

– Till att börja med målade jag mycket småfåglar, domherrar och gråsparvar. Det kunde vara 20 fåglar på en tavla. Men så småningom blev det färre och större fåglar, som svanar.

Målar gör hon hemma på vardagsrumsbordet. Ofta målar hon av fotografier som vänner och bekanta tagit. Flera målningar är motiv som innehåller mycket hav eller sjö. För att få fram det vatten hon vill ha använder hon en viss teknik. För att skapa vindlingar i vattnet lägger hon först på en färg och sedan smörgåspapper.

– Det kan bli hur som helst. Det är spännande att se, säger Rania Holm.

Hennes tavlor hänger på konstväggen i Kulturhuset fram till 12 oktober.