NYHETER 2022-08-18 KL. 12:00

Räven raskade sig in i villa i Uthamra

Av Daniel Bergholm

Räven raskade sig in i villa i Uthamra
BESÖK. Rävarna har funnits i Uthamra länge, men att en av dessa för någon vecka sedan skulle ta sig in genom altandörren blev en chock för Therés Holmgren och hennes familj. Foto: Daniel Bergholm

Familjen Holmgren fick oväntat besök av en räv som gömde sig under en säng.
Totalt tog det en timme av kämpande innan räven självmant lämnade den nyfunna trygghetsplatsen under sängen och tog sig ut ur huset.

– Det känns tråkigt att inte kunna ha dörrarna öppna när det är så pass varmt under sommaren, säger Therés Holmgren.

Problemet med rävar har pågått ett tag i Uthamra och helt överraskad blev inte familjen över att en räv till slut tog sig in i deras hus. Familjen Holmgren har marsvin som husdjur och vid flera tillfällen har även räven kommit på besök under sommaren, vilket gjort att Therés inte vågat ha dem ute på kvällar och nätter.

– Någon dag innan den tog sig in, så stod den uppepå vår marsvinsbur ute och nosade. Det hade varit hemskt om räven tagit ett av våra marsvin, säger hon.

Använde krattor
Just när räven tog sig in gjorde den det via altandörren. Då var marsvinen i trygghet på övervåningen. Räven gick raka vägen förbi vardagsrummet och in i sovrummet där den parkerade längst in under sängen.

– Jag och min man Krister tänker att vi ska schasa ut den och tar hjälp av en plastkratta, små sten som vi rullade mot den och även en papperskasse på en annan kratta för att det skulle låta så mycket som möjligt, men den vägrade röra på sig, säger hon.

Totalt försökte de i ungefär en timme, och under tiden hade Therés även kontaktat 114 14 för att få kontakt med en viltvårdare, men då inget hände fick de ge upp och i stället försöka vänta ut den.

– Det verkade som vi var fast med räven. Men efter ett tag börjar man höra den krypa och efter det ta sig ut samma väg som den kom in. Men vi stängde till mot vardagsrummet och till slut gick räven ut via sovrummsdörren ut till trädgården. Men den hade inte bråttom bort direkt utan tog sig vidare mot grannarna, säger hon.


NYTT GRYT. Räven tog sig längst in under sängen i familjens sovrum och vägrade flytta på sig under en timmes tid. Foto: Privat


Oro för husdjuren
Utifrån bilder som andra i bostadsområdet tagit rör det sig om en rävmamma och tre ungar som lever i området, i detta fallet var det en av ungarna som tog sig in. Diskussionerna mellan grannarna sinsemellan har gått varma under sommaren för att försöka hitta en lösning och slippa de till synes oskygga rävarna.

– Vi har marsvin och några grannar har kaniner, så det finns en stor oro där. Till nästa år om det fortsätter ser jag ingen annan lösning än att vi då måste skaffa något hönsnät med el eller så som finns, säger Therés Holmgren.

Utöver det skrev hon även i ett marsvinsforum och bad om tips. Där fick hon några svar som verkligen stack ut.

– Ett av svaren jag fick var att det var någon som själv hade kissat in sitt revir runt sitt husdjurs bur, säger hon skrattandes och fortsätter:

– “Det var ett billigt sätt att lösa det”, tänkte jag. Men det är nog inget för oss, annars är det väl nät runt buren eller att skrämmorna för katt även fungerar på rävar.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se