NYHETER 2023-08-17 KL. 08:00

Res tillbaka i tiden genom ett lajväventyr

Av Daniel Bergholm

Res tillbaka i tiden genom ett lajväventyr
SKOLA Lajvpedagogen Helena Hagegård berättar att den 20 augusti kommer barn mellan 6-12 år få möjlighet att delta i ett lajv i Vallentuna skolmuseum. Där kommer man få testa på hur det var att gå i skolan på tidigt 1900-tal. Foto: LajvVerkstaden

Söndagen den 20 augusti kommer det finnas möjlighet för barn mellan 6-12 år att testa på hur det var att gå i skola på tidigt 1900-tal.

Företaget LajvVerkstaden kommer tillsammans med deltagarna att iscensätta hur en skoldag kunde se ut förr i tiden i Vallentuna skolmuseum i Brottby - med allt från kläder till griffeltavlor och oväntade händelser som barnen själva får bestämma över.

Varje år åker LajvVerkstaden runt i hela Sverige och även i Europa för att skapa lajv tillsammans med 4 500 till 5 000 barn. Nu har turen kommit till Vallentuna.

En av deras mest beprövade upplevelser är att återskapa skolvärlden som den såg ut förr och att varje lajvupplevelse formas på ett unikt sätt.

– Det roliga med lajv är att de som deltar själva formar historien. Vi har uppsatta ramar, men måste hela tiden vara beredda på att se åt vilket håll deltagarna vill styra berättelsen, säger Helena Hagegård, verksamhetsledare på LajvVerkstaden.

Fokus på deltagande

Helena berättar att en stor del av lajvet handlar om att vara en del av en berättelse och agera som en karaktär. Men även om de i stora drag kommer att försöka återskapa hur det såg ut i skolan i början av 1900-talet, kommer det inte vara helt identiskt.

– Främst fokuserar vi på glädjen och deltagandet. Om vi skulle vara helt historiskt korrekta finns det mycket som vi inte anser vara så rättvist och roligt. Att gestalta olika könsroller till exempel - det undviker vi helt. Men sedan brukar vi ofta föra en diskussion kring detta i slutet, säger hon.

Platserna till den 20:e augusti börjar fyllas på, men förutom föranmälningar finns möjlighet att bara dyka upp när lajvet börjar klockan 13:00, och evenemanget är gratis.

Hur brukar responsen vara från de barn som tidigare har deltagit i detta lajv?

– Många tycker att det är spännande att leva sig in i historien. En aspekt som många finner intressant är när vi simulerar att man kunde bli bestraffad med aga, men även berättelser om kärlek eller uppdrag att rädda skolan brukar vara populära.

Vad vill ni att barnen ska ta med sig från denna upplevelse?

– Förhoppningsvis har man vågat interagera med nya människor, kanske träffat en ny vän. Och bara det att prova på något helt nytt - det är alltid en bra erfarenhet!

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se