NYHETER 2021-02-12 KL. 09:16

Rosa tulpaner och tvåfärgade trendar i år

Av Hege

Rosa tulpaner och tvåfärgade trendar i år

SÄSONG. Mellan januari och april är det högsäsong för tulpaner. På bilden visar Sofia Linnersand och Marcel Kowalczyk upp ett stort fång av de populära blommorna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Varje år odlas tio miljoner tulpaner i Vallentuna, och blomman ökar i popularitet. Häng med till växthuset där vårens färger regerar.

Svenskarna är bäst i världen på att köpa tulpaner per capita, berättar Emil Svensson, operativ chef på Blomsterboda.
– Försäljningen ökar och svenskarna är fantastiska på att köpa tulpaner. Det odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige under en säsong, plus import. Jag tror att det är vårt klimat och att vi har det mörkt, man vill pigga upp sig själv med lite färger inne, säger Emil Svensson.

Klimatet i vårt land är faktiskt en fördel för den som ska odla tulpaner.
– Vi säger att vi har en kvalitetsfördel i Sverige eftersom vi har ett kallt klimat och låg luftfuktighet och kan hålla en jämn värme, säger Emil Svensson.

Vanlig kärleksgåva
I växthuset i Vallentuna odlas tio miljoner tulpaner, av 75 olika sorter.
– Det som är populärt just nu är rosa tulpaner, och tvåfärgade. Annars är vi ganska traditionsbundna, vi köper röda till jul, gula till påsk och lila till nyår.

Den riktigt stora säsongen för tulpaner är mellan januari och april. Även till alla hjärtans dag ökar försäljningen.
– Men rosor och stora buketter är mer populära. Jag tror att tulpaner säljs för att man piffar till hemmet och gör det extra hemtrevligt, säger Emil Svensson.

Försäljningen har ökat under coronapandemin, men var blommorna säljs har förändrats.
– I gallerior där vi säljer på en supermarket har de tappat folk, men till en mataffär åker folk fortfarande, och de passar på att ta lite mer.