NYHETER 2022-10-06 KL. 09:45

Så firas 10-åringen i Vallentuna centrum

Av Daniel Bergholm

Så firas 10-åringen i Vallentuna centrum
FESTLIGHET. Kulturhuset i Vallentuna firar 10-års jubileum och Kulturchefen Anders Dahlgren laddar för en hektisk vecka. Foto: Roffe Andersson

Den 11-20 november firas Vallentuna kulturhus 10 års jubileum och man gör det genom en ”kalasvecka”. Varje dag kommer det finnas olika aktiviteter och evenemang för Vallentunaborna att ta del av.

– Vi vill maxa firandet och hoppas att personer i alla åldrar ska hitta olika aktiviteter som man vill gå på, säger Kulturchef Anders Dahlgren.

ABBA-band på scen
Hela året har Vallentuna kommun byggt upp för det slutliga crescendot för 10-års jubileumet av Kulturhuset. Det hela ska slutligen landa i kalasveckan och kommer bland annat innehålla artister som Alvaro Estrella, vernissage, halloweenspecial, knattebio samt en möjlighet för den som vill att utveckla sitt eget skapande.

– Biblioteket ska ha en bokmässa och olika författarbesök. Vi kommer även ha ett antal musikevenemang med bland annat Mats Ronander och ABBA-bandet The Waterloo.

Anledningen att man valde just den här veckan är med tanke på att Kulturhuset för 10 år sedan också invigdes i november. Det mesta kommer vara tillgängligt för alla, men till vissa evenemang kommer besökare behöva ha en biljett till och dessa har börjat släppas från den 1 oktober.

– Eventen på kulturrummets stora scen kommer vi vid några tillfällen ha en liten kostnad på. I vissa fall kommer vi också behöva släppa biljetter trots att det är gratis, för att det inte ska bli överfullt, säger Anders Dahlgren.

Vad blir den största utmaningen?

– Det finns en del logistik kvar att lösa, då vi vill att det ska vara fullt ös hela tiden. Vi ska ordna så att det exempelvis inte krockar med att det spelas hårdrock intill där några försöker måla. Programmet ska pusslas ihop på ett bra sätt.

Nå ung målgrupp
Anders Dahlgren, som ansvarar för Kulturhuset, har varit med sedan öppningen för tio år sedan och har märkt av en stor förändring. Från att man i början försökte få igång verksamheten och fylla lokalerna genom styrda arrangemang till att vända Vallentunabornas bild av att det är ett kulturhus och inte ett bibliotek.

– Biblioteket är fortfarande en stor del, men vi har fokuserat mycket på att skapa den mötesplats som det blivit idag, vilket tog några år. Det var väldigt uppstyrt i början, men vi har blivit mer flexibla och bekväma med att det ska fungera som ett vardagsrum, säger han.

Mycket har hänt under det senaste decenniet, men kvar finns en del utvecklingsområden framöver för att det ska bli än mer tillgängligt för alla Vallentunabor. Bland annat att få in fler föreningar och att mer aktiviteter i huset sker spontant. I det arbetet vill Dahlgren också börja nå en specifik målgrupp.

– Vi har nyligen startat ett samarbete med MEGA, som ligger till grund för ungdomskvällen den 18 november där Alvaro Estrella spelar. Vi har märkt att vi inte når målgruppen 15 år och uppåt och därför vill vi utveckla samarbetet framöver då MEGA kan ungdomar och vi kan kultur, säger Ander Dahlgren avslutningsvis.

För att se hela eventschemat för Kalasveckan, gå in på vallentuna.se

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se