NYHETER 2023-06-08 KL. 08:20

Så fixade Liudmyla från Ukraina jobb

Av Daniel Bergholm

Så fixade Liudmyla från Ukraina jobb
SPRÅKKUNNIG Liudmyla Bilichak flydde till Sverige för ett år sedan med sin familj och har sedan dess gått språkkursen i Centrumkyrkan för att lära sig svenska. Nu har hon fått jobb och kommit in i det svenska samhället. Foto: Roffe Andersson

Liudmyla Bilichak var en av de ukrainare som flydde till Vallentuna med sin familj när kriget i Ukraina bröt ut.

Under ett års tid har hon kämpat för att ta sig in i det svenska samhället. Idag har hon klarat språkkursen som drivs i Centrumkyrkan i centrala Vallentuna, fått jobb på hemtjänsten i Åkersberga och hittat tryggheten i sin nya vardag i Vallentuna.

Nyligen tilldelades deltagarna som gått utbildningen ett diplom som visar att de klarat språkkursen. För Liudmylas del ser hon diplomet som ett bevis på att hon bestigit ett av målen hon hade när hon flyttade in i Centrumkyrkan i mars 2022, strax efter att kriget startade, från Zhytomyr i Ukraina.

– Jag har känt att lära mig svenska var något som jag bara måste göra för att kunna klara mig. Det fanns inget val, säger Liudmyla Bilichak.

Hur har det varit att lära sig svenska?
– Svenska är svårt, men jag har tidigare studerat tyska och det är ganska likt. Hittills så förstår jag mer när jag läser än att prata, men där gäller det bara att prata, prata och prata lite till. Jag kan inte alla ord och meningar än, men det går framåt hela tiden.

Framtiden oviss
I sitt hemland Ukraina är hon utbildad sjuksköterska och även om jobbet på hemtjänsten inte är exakt samma sak, ser hon det som ett steg i att återigen kunna försörja sig själv och sin familj.

– Att jag har hittat jobb har hjälpt mycket för att klara livet här. Samtidigt är det svårt att planera livet framöver. Mycket beror på vad som händer i framtiden i Ukraina och det vet ingen tyvärr, säger Liudmyla Bilichak.

Kortsiktigt kommer framtiden vara i Sverige för Liudmyla och hennes två söner. Den yngsta har börjat gå i skolan och den äldsta har också gått språkkursen och fått jobb på en camping i Vallentuna.

En av språklärarna på Care of Folkbildningen i Centrumkyrkan, Carin Jävert, är nöjd med att många av de som börjat på språkkursen nu tagit sig ut i arbetslivet. Under ett år har de genomfört fyra kurser där lektioner hålls under förmiddagarna måndag till torsdag varje vecka. Hon har blivit överraskad av det engagemang som deltagarna visat.

– De är så ivriga att lära sig. Då jag vet att de helst av allt vill åka hem, så har det varit positivt överraskande, säger hon.

Anpassad språkkurs
Under kursen arbetar de, utöver språket, med sådant som ska kunna ge förutsättningar till deltagarna att ta sig ut i arbetslivet. Första kursen var de ett 20-tal deltagare, men för varje kurs har antalet minskat och enligt Carin Jävert är det positivt då det är en konsekvens av att deltagarna i stället tagit sig ut i arbetslivet.

– Vi försöker hjälpa till med CV och går igenom eventuella intervjufrågor i träningssyfte. Kursen har varit anpassad för att söka jobb och det är jätteroligt att det går så bra, säger Carin Jävert.
Under förra veckan besökte även Olga Altunina, ukrainsk företrädare för kommissionären för skydd av rättigheterna för personer som lidit till följd av den väpnade aggressionen mot Ukraina, centrumkyrkan i Vallentuna.

Dels för att uppmärksamma Vallentuna kommuns arbete för att inkludera ukrainska flyktingar med hjälp av projektet Care Ukraine, dels Care of Folkbildningen där bland annat Liudmyla lärt sig svenska och hittat jobb till följd av det.

Under besöket fick Olga Altunina möjlighet att träffa ett 20-tal av ukrainare på plats där hon tog del av deras berättelser och många frågeställningar gällande nuvarande situation.

Fakta:
Care of Folkbildningen är ett samarbete mellan Centrumkyrkan och Kaggeholms folkhögskola. Ett 60-tal ukrainska flyktingar har under det senaste året varit inskrivna på språkutbildningen som drivs i Centrumkyrkan i Vallentuna med hjälp av ESF-medel. Av dessa har nu ett 40-tal kommit ut i arbetslivet, något som Vallentuna kommun påpekar är bland de bästa resultaten i Sverige.
Källa: Vallentuna kommun.


Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se