Av Victoria Sid
I torsdags var det dags för den nya foodtrucken Oryantal steakhouse att servera sina första kunder i Vallentuna. Ägarna Sevag Donoyan och Kristina Artinian har tagit med sig smaker från Libanon och Armenien som de tror att Vallentunaborna kommer gilla.
– Vi är jättetaggade. Det här har varit ett av våra mål, säger Kristina.
Intill parkeringen i Vallentuna Centrum har en del nyfikna och förhoppningsvis även hungriga Vallentunabor samlats. Paret Sevag och Kristina har fixat in i det sista med foodtrucken och är nu redo att dra igång premiären. Utanpå bilen sitter gula ballonger dagen till ära.
– Vi har fått kämpa för att öppna just här, säger Sevag.
För flera år sedan föddes drömmen om att en dag öppna en restaurang i Vallentuna. Både Sevag och Kristina hade sett att det saknades en del på Vallentunas matscen. Både då likt i dag har det inte serverats libanesisk eller armenisk mat i kommunen vilket paret nu ändrar på. På menyn finns Torska, en armenisk specialare, shawarma och falafel med en egen smaksättning.
– Det är libanesisk mat blandat med armenisk mat, orientaliskt kan man säga. Vi satsar på att steka, därför heter vi steakhouse, säger Sevag.
SMAKPROV. I köket stod Sevag och tillagade maten medan Kristina tog ordrar. De serverade även provsmak på sina röror till väntande kunder. Foto: Victoria Sid
Solenergi
Tanken var till en början att öppna en restaurang men utbudet på lokaler för ändamålet var knapp och efter flera års väntan fick de byta strategi. Sevag började istället att leta efter mark att ställa en foodtruck på. Men när han väl fick tag på en yta fanns det ett problem.
– Kommunen hade problem med el hit, säger Sevag som hittat en ovanlig lösning.
På taket framför foodtrucken sitter solpaneler som ska förse verksamheten med el. Något som Sevag och Kristina menar är ovanligt för en foodtruck.
– Vi har verkligen gått in för det här och det har varit kämpigt men nu är det bra, säger Kristina.
SOLPANELER. På foodtruckens tak sitter solpaneler, kommunen kunde inte få el till platsen och Sevag lyckades lösa det själv. Enligt honom och Kristina är det ovanligt med foodtrucks som drivs helt på solenergi. Foto: Victoria Sid
Libanesiskt och Armeniskt
I foodtrucken kommer främst Sevag laga maten. Matlagning är ett stort intresse för honom och till sin hjälp när det behövs finns Kristina. Maten de kommer servera är något som Vallentuna inte haft tidigare, en blandning av libanesisk och armenisk mat. Alla röror och såser kommer göras från grunden och till maten har de gjort sin helt egna steakhousesås. Under invigningen serverades smakprover på rörorna till matgästerna.
– Det kommer vara som meze, säger Kristina.
Även fast drömmen fortfarande är en restaurang i Vallentuna är de nöjda över att äntligen få börja laga och servera maten de själva älskar.
ORIENTALISKT. Maten som kommer serveras är något som Sevag och Kristina har känt saknas i Vallentuna. En riktig meze med avstamp i libanesisk och armenisk mat. Foto: Victoria Sid