NYHETER 2023-06-08 KL. 08:30

Sju ekorrar flyttade in hos familj i Ösby

Av Daniel Bergholm

Sju ekorrar flyttade in hos familj i Ösby
SAMEXISTERAR För några veckor sedan flyttade en ekorrefamilj in i familjens lekstuga och Jenny Ekstam spenderar mycket tid med att se efter vad den nyinflyttade familjen pysslar med om dagarna. Foto: Roffe Andersson

Plötsligt flyttade det in en stor familj med ekorrar, mamma och pappa samt fem ungar.

För två veckor sedan stötte Jenny Ekstam på den första ekorren på deras tomt i Ösby. Då var det mamman som stannade upp utanför garaget med en av ungarna i munnen, påväg mot familjens lekstuga. Idag lever en hel ekorrfamilj i stugan och vid flera tillfällen har Jenny haft fem ekorreungar som klättrar upp för hennes ben.

– Det är en mamma, pappa och deras fem ungar. Senast ungarna klättrade på mig var för några dagar sedan när jag var ute med vår nyfödda bebis. Första gången det skedde var jag helt oförberedd men överlycklig och efteråt gick runt med ett leende i flera timmar.


GRUPPDYNAMIK De sju familjemedlemmarna är ofta ute på upptäcksfärd tillsammans och har väckt stor uppmärksamhet ute i Ösby efter att de flyttade in i familjens lekstuga för några veckor sedan. Foto: Jenny Ekstam


Trots att Jenny och hennes familj bott i huset i Ösby i sex års tid och sett många ekorrar vid busshållplatsen som ligger en bit bort, hade de aldrig stött på ekorrungar tills de dök upp på tomten.

Nu har de fått anpassa sig till livet med inneboende och de har även köpt jordnötter och solrosfrön. Jenny berättar att hon ofta står i fönstret och kollar på vad ekorrarna har för sig vid stugan.

– Jag kollar på dem så ofta jag kan och ser hur de äter för fullt av det vi köpt. Det finns en planka under dörren och där sitter ofta ungarna på rad. Sedan tar de sig ut i buskarna och upp och ner för träden som finns intill.

Har ekorrarna fått några namn?
– Nej det har vi inte gett dem. Och det hade nog varit svårt att hålla reda på dem för jag ser ingen skillnad på någon förutom pappan som har en annan färg.

Populära gnagare
Under de senaste veckorna har lekstugan blivit en populär besöksplats, både för grannarna men även nyfikna fotografer som fått upp ögonen för nytillskottet på tomten efter att hon gick ut med bilderna på sociala medier.

– Folk höll på att smälla av när jag visade bilderna, och säger att de aldrig sett något sötare. Det verkar inte som att det här har hänt så många andra och många är intresserade, säger hon och fortsätter.

– Ekorreungarna verkar inte vara skygga utan är nyfikna när det kommer besök. Jag trodde först att mamman skulle vara bekyddande när ungarna exempelvis klättrat på mig, men hon observerar bara.

Vägen oroar
I ett annat inlägg som Jenny skrev i Facebookgruppen ”Brottbys finest” uppmanade hon nyligen bilister att sakta ned hastigheten när de passerar på gamla norrtäljevägen utanför huset, då lekstugan ligger precis bredvid vägen.

– Vi har länge haft problem med att bilar och lastbilar kör för fort och det vore hemsk om vi skulle hitta en av ekorrarna påkörda. Det känns otäckt att det är så nära vägen för de lär fortsätta springa över. Men vi kommer låta ekorrarna bo här och så hoppas vi att det går bra för dem.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se