NYHETER 2023-08-10 KL. 11:37

Sjuåringens initiativ sprider glädje och ger direkt hjälp till Ukraina

Av Daniel Bergholm

Sjuåringens initiativ sprider glädje och ger direkt hjälp till Ukraina
POPULÄRT. På en vecka har insamlingen till Ukraina genererat 3500 kronor. Insamlingen fortsätter under sommaren och början av hösten, Sigrids egna förhoppningar är att pengarna ska gå till sjukvården i det krigsdrabbade landet. Foto: Uffe Lindeborg

Sjuåriga Sigrid Janssons idé runt matbordet utmynnade i ett initiativ för att hjälpa Ukraina. Ett hundratal meter bakom Markims kyrka har hon tillsammans med sina föräldrar under våren planterat 4,5 kilo solrosfrön, och nu finns möjligheten för Vallentunaborna att köpa solrosor där alla inkomster oavkortat går till det krigsdrabbade landet.

– Jag började se på tv att andra gjorde insamlingar och frågade mina föräldrar om det gick att göra något för att hjälpa till. Och det här sättet kändes roligast, säger hon.

Anledningen till att det blev just solrosor har att göra med att Sigrids favoritfärg är gul, och trots sin unga ålder har hon redan fått ett intresse för odling i familjens växthus.

Stort intresse

Då det var så pass varmt och lite regn i början på sommaren resulterade det i att solrosornas tillväxt drog ut på tiden. Men när regnet till slut dök upp och hennes hemmagjorda skylt var färdigfixad kunde försäljningen starta förra veckan. Från början var Sigrid nervös att ingen skulle hitta dit, resultatet har däremot blivit precis tvärtom.

– Efter en vecka har vi fått in 3500 kronor. Det var över förväntan och känns jättebra, säger Sigrid Jansson.

För mamma Emelie Jansson har det varit roligt att se hur väl initiativet fallit ut. Från familjens hus kan de se hur bilarna stannar vid solrosorna och att Swish-betalningarna fortsätter att komma in. Ett inlägg som hon skrev på sociala medier fick också stark respons.

– Det är många som skrivit att de tycker initiativet är jättebra och är imponerade över att Sigrid kommit på idén helt själv. Det är främst hennes pappa Emil som börjar bli nervös då han lovat att dubbla summan som insamlingen ger, säger Emelie och skrattar.

Hjälpa sjukvården

Målet med insamlingen är att pengarna ska gå till biståndsorganisationen ”Blågula Bilen”, då familjen har grannar som är insatta i projektet. Sigrid själv har redan nu en önskan om vad pengarna ska användas till trots att insamlingen kommer fortsätta under hösten.

– Jag hoppas att pengarna går till sjukvården, att om folk blir skadade så kan de få bra hjälp, säger hon.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se