Av Victoria Sid
Mitt ute i skogen står bord uppdukade med vinglas, servetter och porslin i rostfritt stål. Här ligger en del av naturens bästa råvaror fint paketerade i korgar med tydliga recept för egentillagning över öppen eld.
– Man får en korg med alla matvaror och recept för varje rätt, sedan lagar man själv, säger Stefan Wallin om konceptet.
Vid ett rött litet hus, i vad som känns som mitt ute i skogen sitter en skylt med ”Le petit chalet” och egensnickrade parkeringsskyltar. Ett stenkast bort på baksidan av huset står ett långbord uppdukat med servetter och vinglas intill ett vindskydd och tre eldplatser som utgör köket.
– Jag har påbörjat, säger Stefan och berättar kvällens fyrarätters meny med allt från rösti med trattkantareller, nässelsoppa, till grillad vildsvinskarré med ramslökssmör och pannkakor med grädde och granskottssirap.
Vindskydd sådde frö
Idén om att bjuda in gäster till sin skogstomt kom när Stefans barn önskade ett vindskydd på tomten. Då började de laga mer och mer mat utomhus.
KOL. Att grilla kött över öppen eld blir sällan bra menar Stefan. Därav hade han grillkol där köttet tillagades för att kunna reglera värmen. Foto: Roffe Andersson
– Då tänkte jag, det här är ju en affärsidé, säger Stefan som har en bakgrund inom friluftslivet och kockyrket.
Förutom kock har han även jobbat inom försvaret och vill inspirera andra nu i oroliga tider vad man kan laga över öppen eld. I september kom första kunderna och i november hade han ett 60-tal gäster som besökte honom ute i Brottby.
I början på januari fick gästerna en speciell upplevelse.
– Då satt sju personer här i minus 14 grader. Vi fick värma äppelmusten för den frös, säger Stefan och skrattar åt minnet.
Lidingöbor och belgare
Sällskapen kommer ända från Lidingö och Värmdö men det är inte bara svenskar som hittat ut i skogen. Sedan starten har han haft två sällskap från Belgien varav en hittade till honom via Googles kartor.
RÖSTI. Till förrätt lagade Stefan rösti med trattkantareller, cremé fraiche och rödlök. Röstin hade han förberett så den bara behövde värmas på. Foto: Roffe Andersson
UPPFINNING. Vid eldstaden har Stefan gjort tre olika eldar. Ovanför har han en egen lösning där han med hjälp av ett rör kan vrida, höja och sänka gallren för olika typer av matlagning. Foto: Roffe Andersson
– De var helt fascinerade över detta. De hade tittat efter restauranger i närheten och då dök det här upp, säger Stefan som fick skriva ut recepten på engelska.
Allt i gästernas korgar är färdigpreppat och smaker från skogen återfinns bland ingredienserna. Grönsakerna är färdighackade, potatisen förkokt och köttdetaljerna styckade och vakuumpaketerade. Allt går fort att förbereda med rutinerna från att ha jobbat i kök. Drömmen är att skogsmatlagningen ska bli hans huvudsyssla.
– Det är tanken, om vi får rulle på det här. Men det är inte ett heltidsjobb, säger Stefan.
BESTICK. Att sitta i vad som känns som mitt i skogen med servetter, vinglas och silverbestick är något utöver det vanliga. Foto: Roffe Andersson
PREPPAT. Varje gäst väljer vilka rätter de vill laga i förväg. Väl på plats finns alla matvaror i korgar med tydliga recept för egentillagning över öppen eld. Foto: Roffe Andersson