NYHETER 2023-01-26 KL. 09:45

Skolkökens budget ökar – men inte tillräckligt befarar kökschef

Av Anneli Leijel

Skolkökens budget ökar – men inte tillräckligt befarar kökschef
SATSAR MER PENGAR. Kommunens kostchef, Charlotte Müntzing, berättar om höjningen av budgeten för skolmat. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Skolköken i Vallentuna får mer pengar 2023. Totalt ökas budgeten med cirka 6,5 procent, jämfört med tidigare ekonomiska ramar för 2022. Budgeten för inköp av livsmedel ökar med cirka 18 procent. Det berättar Charlotte Müntzing, Vallentunas kostchef i ett mailsvar till Vallentuna Nya.

Robert Heribertsson, kökschef på Lovisedalsskolan, är dock inte imponerad av ökningen av budgeten.

– Det är såklart glädjande att vi får ett tillskott, men det låter i underkant eftersom vi fortfarande ser en ökning av priserna redan nu under inledningen av 2023, säger han.

Som Vallentuna Nya berättade i höstas ökade matpriserna med 20-40 procent under 2022. Det har gjort det allt svårare för skolköken att få budgeten att räcka till, med resultat att man tvingats servera fler vegetariska måltider, då grönsaker inte stigit lika mycket i pris som kött, fisk och kyckling.

Färre köttbullar och burgare
– För vår budget på Lovisedalsskolan innebär en ökning av livsmedelsbudgeten med 18 procent ett tillskott på cirka 300 000 kronor. För de pengarna blir det inte bättre än vad vi haft innan. Det gäller att hålla i budgeten i början av året och se vart det landar, säger Robert Heribertsson och tillägger:

– Vi har fortfarande väldigt bra matvaror, men det blir mer blandat och mindre av det barnen gillar som köttbullar och hamburgare.

Det han framför allt skulle önska är en mer flexibel och dynamisk budget under året, beroende på hur matpriserna utvecklar sig.

– Budgeten sätts nu, men sedan har vi ingen aning om hur det ser ut efter sommaren. Som kökschef kan jag bara göra det bästa av situationen och hitta lösningar på råvaror till exempel.

”Fortsätter höja kvaliteten”
Så här säger kostchef Charlotte Müntzing om årets budgetökning med totalt 6,5 procent och för livsmedel cirka 18 procent:
– Ökningen uppskattas kunna möta de kostnadsökningar som bland annat livsmedel haft under 2022 och som spås fortsätta öka även under en del av 2023.

Müntzing säger också att budgetökningen förväntas kunna bidra till att en önskad kvalité enligt kommunens måltidspolicy kan bibehållas. Måltidspolicyn säger att måltiden i Vallentuna ska vara pedagogisk, hälsosam och hållbar, bidra till trivsel och locka till matlust, samt ska gynna hälsa och välmående nu och senare i livet. Den ska också bidra till kommunens miljömål.

– En bibehållen måltidspolicy handlar bland annat om att köken fortsatt ökar inköp av råvaror av hög kvalité, som inköp av svenska och lokala råvaror. Målsättningen är också att fortsätta höja kvalitén och den positiva utvecklingen av verksamheten, säger Charlotte Müntzing.

På vilket sätt då?
– Ett exempel är det pågående arbetet med att använda måltiden som pedagogiskt verktyg i skolan. Det handlar om ”Explore Eat” och det fortsatta arbetet med metoden. Ytterligare ett exempel på arbete som är i gång är Vallentuna matmarknad och möjligheten att kunna köpa in ännu mer lokalt producerade livsmedel till våra offentliga kök.

Trots att kostenheten fått en ökad budget för 2023 medger Charlotte Müntzing att utvecklingen för 2023 är osäker.

– Det är ett ovisst läge just nu då kostnadsläget för 2023 är oklart och föränderligt.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se