NYHETER 2022-04-21 KL. 14:00

SL skrotar accesskortet - satsar på nytt grönt kort

Av Uffe Lindeborg

SL skrotar accesskortet - satsar på nytt grönt kort
FÄRGSKIFTE. Nu ändras färdbeviset från blått accesskort till grönt SL-kort. Foto: Pressbild

SL byter ut färdbiljetterna hos sina ombud och spärrar. Från och med 10 maj kommer det blå accesskortet att ersättas av ett grönt SL-kort.

Det innebär samtidigt att Access-korten inte längre kommer att kunna fyllas på. Reskassa som finns kvar på kortet går att använda fram till mars 2023.

I ett pressmeddelande skriver SL:
– När vi går över från ett blått Access-kort till ett grönt SL-kort är mycket som tidigare men lite är nytt. Vi hoppas att ännu fler snabbt upptäcker fördelarna med det nya SL-kortet, som att det går att ladda på både hos ombuden och i spärrkioskerna samt i SL-appen – en biljettautomat man alltid har med sig, säger Henrik Palmér, ansvarig för biljettförsäljning på trafikförvaltningen.

Syftet med det nya kortet är enligt SL att de ”fortsätter att utveckla digitaliseringen inom kollektivtrafiken och utvecklar ett nytt, modernt, och användarvänligt biljettsystem som gör det enklare att resa i SL-trafiken. Nu kan du resa genom att blippa ditt betalkort i spärren och på bussen, utan att i förväg behöva köpa en biljett.”

Själva kortet kommer att kosta 20 kronor, samma pris som för accesskortet. Men från början kan man få detta kostnadsfritt. ”Gratistiden” gäller mellan 10 maj och fram till och med den 24 juni.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se