NYHETER 2023-11-03 KL. 14:59

Smällen i Vallentuna mätte 1,4 på richterskalan

Av Daniel Bergholm

Sprängningen av bergtäkt vid Gillingekrossen var orsaken. Vallentuna skakades under torsdagseftermiddagen den 2 november av en mystisk smäll som märktes genom hela kommunen.

Smällen i Vallentuna mätte 1,4 på richterskalan
ANLEDNING. Smällen som hördes över hela Vallentuna orsakades av en sprängning i bergtäkt vid Gillingekrossen. Foto: Daniel Bergholm

Nu kan Vallentuna Nya bekräfta att smällen nådde 1,4 på richterskalan och orsakades av en sprängning av bergtäkt vid Gillingekrossen som ligger drygt sju kilometer från Vallentuna centrum.

– Han som ansvarade för sprängningen hade bara upplevt en liknande tryckvåg vid ett annat tillfälle i karriären, säger en av arbetarna på Gillingekrossen.

Ordentlig smäll

Vallentuna Nya har pratat med Seismologiska Institutet i Uppsala som ser samtliga sprängningar i hela Sverige. De berättar att sprängningen nådde 1,4 på richterskalan.

Björn Lund, som är föreståndare för seismologiska nätverket vid Uppsala Universitetet, berättar att han tittade extra noggrant på detta i morse då flera hört av sig.

– Så vitt vi kan bedöma så inträffade något vid en bergtäkt intill Gillingekrossen klockan 15:43:06 igår (torsdag, reds anm). Vi har jättefina data om detta och smällen mätte 1,4 på richterskalan.

Trots avståndet har invånare i Vallentuna skrivit på sociala medier att smällen kändes från Lindholmen till Uthamra.

Vädret en faktor

Enligt Stefan Zaar, biträdande arbetschef på Veidekke industri vid Gillingekrossen, kan vädret ha varit en faktor, men han vill samtidigt inte överdramatisera händelsen. Han har också märkt av att många reagerat.

– Folk verkar vara mer på sin vakt. Men det var vi som sprängde och det var en normal sprängning där vi hållit oss inom de värdena vi ska. Det finns en möjlighet att vädret med lågt molntäcke och lågtryck kan spela in i att det studsar och tryckvågen ändras, säger han och fortsätter.

– Vi kommer utreda det här i efterhand med bedömningsrapporten som vi får i nästa vecka. Då kan vi se om det var något som sticker ut, men än så länge kan vi inte se något.

Enligt uppgift brukar tryckvågen från sprängningar gå uppåt, men med anledning av vädret har den i stället tryckts utåt. Det kan vara en anledning till att sprängningen kändes hela vägen till olika områden i Vallentuna.

"Höll på att bajsa på mig"

En av de vi pratat med som bor i Påtåker berättar.

– Jag stod i garaget med hörselkåpor och hög musik på, men jag kan ändå säga att jag höll på att bajsa på mig när det small till. Det var en ordentlig smäll och garagedörren började skaka, säger den boende och fortsätter.

– Trots att det sprängs en hel del i vårt område, var det här på en nivå som vi aldrig upplevt tidigare.

Under dagen har Vallentuna Nya besökt flera byggen i Vallentuna för att undersöka vart den höga smällen ägde rum.

Initiala uppgifter pekade mot Åbyholm eller Kristineberg, men det var alltså en planerad sprängning vid Gillingekrossen som var orsaken. Fotomontage: Kommunkartan/Vallentuna Nya

JVAB, ett bolag som ansvarar för en del av etapp ett av nya stadsdelen Kristineberg, meddelar att deras arbete under torsdagen stängde för dagen vid 15:30. De har inte haft någon aktiv sprängning i området under tiden larmet kom in till polisen vid 15:45.

JM Bygg som arbetar med den nya stadsdelen Åbyholm bekräftar att sprängningen inte varit vid deras bygge, då deras sprängningsarbete kommer påbörjas tidigast i början på nästa vecka.