NYHETER 2022-09-15 KL. 11:00

Spöktåget som kan ses men inte åkas med

Av Daniel Bergholm

Spöktåget som kan ses men inte åkas med
STÄNGT. De nya x15p tågen fortsätter att testas längs med Roslagsbanan mellan Kårsta och Stockholms Östra. Än har ingen resenär fått gå ombord. Foto: Daniel Bergholm

De nya tågen som skulle introduceras år 2022 för Vallentunaborna fortsätter att passera som spöktåg längs med Linje 27 och ännu har ingen resenär fått möjlighet att testa på X15p.

– Tanken är precis som tidigare att tågen introducera i drift med resenärer ombord under år 2022, förutsatt att alla tester går som det ska, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Erfarenhet krävs
Redan under år 2021 började de nya tågen testköras på Roslagsbanan för att kunna börja gå i linjetrafik år 2022. Men när vi nu gått in i det sista kvartalet för året har ännu inte något tåg kunnat ta emot några passagerare. Enligt Elin Lindström finns det flera anledningar till varför det dragit ut på tiden och ett av skälen har att göra med att Roslagsbanan har en unik spårvidd.

– Det gör att alla tester i spår måste göras på plats i Stockholm. En stor del av testerna som görs handlar också om att tåget ska ha kört så pass mycket att det finns tillräcklig erfarenhet för att släppa ombord resenärer.

De rullande testerna genomförs löpande varje dag och utöver det trimmas den nya depån in samt att tågen ska leva upp till de krav som finns från trafikförvaltningens sida. Än så länge finns inga exakta tidsangivelser för när X15p tågen kan sättas i trafik och för ett tag framöver kommer det fortsatt att finnas spöktåg mellan Stockholms Östra och Kårsta.

– Vår bedömning är att detta ska ske under 2022, men i dagsläget finns det inget närmare datum. Tågen kommer sedan introduceras successivt, men generellt brukar det gå långsammare med de första nya fordonen och att leveranstakten sedan ökar, säger Elin Lindström.

Totalt ska det levereras 22 nya tåg och flyter arbetet på ska de sista levereras år 2024.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se