NYHETER 2022-09-08 KL. 12:00

Sports Club satsar vidare på seniorhälsa

Av Anneli Leijel

Sports Club satsar vidare på seniorhälsa
GRUPPTRÄNING. Det finns många sätt att träna tillsammans, exempelvis är spinning en bra aktivitet. Foto: Adobe

I samarbete med kommunen erbjuds 70-plussare subventionerad träning och gemenskap.

Är du över 70 år och har lite eller ingen erfarenhet av träning? Kanske inte tränat på gym tidigare? Då har du chansen nu. I höst startar Sports Club åter sitt populära seniorhälsoprojekt där 24 deltagare får möjligheten att träna tillsammans. Och blir intresset stort kan det bli två grupper.

I höst är det Sports Club medarbetare Gustav Willberg som är ansvarig för seniorprojektet. Han tar emot anmälningar fram till 8 september (när denna tidning kommer ut, reds anm.) och det är först till kvarn som gäller.

– Men kommer man inte med nu, blir det fler tillfällen. Vi har individuella träffar med alla som anmält sig. Sen börjar vi vecka 38 och det blir träning tisdag och torsdag under tio veckor med en av de personliga tränarna hos oss. Träningen är cirka 50 minuter och sen är det fika en halvtimme. Det sociala och att få ett kontaktnät är viktigt, säger Gustav Willberg.

Startade 2017
Seniorhälsoprojektet startade 2017 och är ett samarbete mellan Vallentuna kommun och Sports Club. Tanken med projektet är att stärka hälsan hos kommunens seniorer. Det handlar om att ge äldre möjligheten att förbättra både sin fysiska och sociala hälsa. Allt efter en modell som utarbetas av GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Och det riktar sig särskilt till dem som inte har tränat så mycket, kanske aldrig satt sin fot på ett gym.

– Vi vill gärna att man ska vara så mycket nybörjare som möjligt för träning. En del kan säga att det är läskigt att gå till gym. Det är det inte, försäkrar Gustav Willberg.

Mikaela Lundkvist är marknadskoordinator på Sports Club. Hon var ansvarig för seniorprojektet de första åren.
– Vi gjorde det som ett test för första gången 2017 och fick precis ihop 24 personer. Det är en bra grupp för att hinna se alla och möta allas behov. Det blev en superbra grupp som verkligen blev ambassadörer för oss som gym och för projektet. Omgången efter var det otroligt många sökande och då blev det dubbla grupper, berättar Mikaela Lundkvist.

Sedan dess har det rullat på, med undantag för 1,5 års uppehåll under pandemin. 120 personer har hittills deltagit i projektet och de allra flesta har sedan valt att fortsätta träna.

– 80 procent väljer att fortsätta. Det som är så roligt med projektet är den upplevda känslan hos deltagarna. De känner sig piggare, starkare och gladare. De har bättre självförtroende och berättar hur de tar sig för fler saker.

Träningen ger också fysiska resultat. Till den här kursstarten håller man på att se över vilka tester deltagarna ska få göra. Tidigare har man testat kondition, styrka, balans och rörlighet.

–Dels vill vi ha ett hum om vilken nivå deltagarna ligger på, för att kunna individanpassa lite, dels är det roligt att få något mätbart. Man vänjer sig successivt vid träningen. ”Jag har väl inte blivit starkare”, kan man säga. Då är det roligt att se att man faktiskt blivit det, säger Mikaela Lundkvist.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se