NYHETER 2024-07-04 KL. 09:27

Sportsommar för aktivitetssugna

Av Jonny Andersson

Fotbollsplanerna, beachvolleynäten, ishallen och allt i aktivitetsparken väntar på den som har abstinens efter lata dagar. Eller varför inte grustennis!

Sportsommar för aktivitetssugna
SNART SOMMARLOV. Ludvig Stenson, Erik Laurell och Liam Lindeberg har jobbat med barn och ungdomar i aktivitetsparken. I morgon, fredag, avslutas deras sommarjobb inom Vallentuna fritid. Foto: Jonny Andersson.

Får man beträda Össeby idrottsplats, Vallentuna IP eller Björkvallen och spela en spontan fotbollsmatch? Eller får man inte ens som kompisgäng öva frisparkar på konstgräset?

Detta är ett par frågor redaktionen fått från Vallentunabor inför sommarlov och semestrar. Så klart får varje fotbollstörstande ”joxa med trasan”. Och bjud med hen som vid sidlinjen inte törs fråga och det blir spontanidrott av bästa märke.

SKATEPARK. Skateboard finns på OS-programmet och är det inte 30 grader varm kan det vara i aktivitetsparken morgondagens OS-deltagare formas. Foto: Jonny Andersson

– Absolut. Så länge planerna inte är bokad av lag som ska träna är det fritt att vara där, säger Ola Nilsson, enhetschef på Vallentuna fritid om tillåtelsen att lira på konstgräsplanerna.

Rikt idrottsutbud

SM-veckan i Västerås har precis klingat ut. EM-fotbollen i Tyskland kulminerar nu. Det spelas tennis på Wimbledons gräs, världens bästa cyklister har tagit upp kampen med Alperna och för dörren står idrottsevenemangens kronjuvel – OS i Paris.

Med nämnda globala event och många fler, kommer nyfikenhet att väckas. Inte minst i en ung generation av flickor och pojkar. Är det David Åhman och Jonathan Hellvig som får Vallentunabor att vallfärda till bechvolleynäten? Är det alla finurliga klacksparkar under fotbolls-EM som lockar morgondagens talanger till planer och ängar? Får Vallentuna FK låna ut diskusar till Ståhl-frälsta? Kommer varenda lutande asfaltssträcka att flockas av skatare på ärvda eller nya brädor?

TASKIGT LÄGE. Går det att få i discen från detta läge med buskage i vägen? Foto: Jonny Andersson

– Aktivitetsparken på Snapptunafältet, understryker Ola Nilsson. Där kan man aktivera sig med det mesta: handboll, brännboll, skateboard, discgolf...

En öppen sporthall

Bara fantasin begränsar och skulle aktivitetsparken vara knökfull finns det gott om platser. Sanden på Vallentuna IP:s beachvolleyplan såg för övrigt inbjudande ut härom dagen. Ola Nilsson kan dock inte skryta över att det är ny sand att slänga sig ner på. Personalen har fräst upp befintligt sand så att den, i vart fall på några meters avstånd, såg ut som en fluffig dunkudde.

Utomhusaktivitet är en sak. Riktigt lika enkelt är det inte att aktivera sig inomhus. Rosendalsskolan södra är kommunens enda sporthall som är öppen i sommar och där liksom i ishallen, om inline lockar, behövs tider bokas.

Eljusspår och utegym finns lite varstans i kommunen, så den som ledsnat på att spela sommarens sjuttielfte golfrunda, kan utan problem träna och avsluta dagen med ett set beachvolley på Kvarnbadet och därefter svalka sig med 100 fritt, för det behövs nya simmare från Vallentuna som tar vid den dag Michelle Coleman lämnar OS-scenen.