NYHETER 2023-09-14 KL. 08:30

Storslaget firande när Frösunda stationshus återinvigdes

Av Daniel Bergholm

Storslaget firande när Frösunda stationshus återinvigdes
INVIGT Bandet klipptes galant av och förkunnade att det nyrenoverade stationshuset i Frösunda nu är invigt. Foto: Daniel Bergholm

Frösunda stationshus återinvigdes efter sex års renovering med en festlig tillställning som lockade hundratals besökare. Det historiska stationshuset är nu en nostalgisk kopia av sitt ursprungliga utseende från 1885.

Den 10 september invigdes Frösunda stationshus. På plats fanns ett stort antal lokala handlare, fikabord med en 13 meter lång tågrulltårta, ett minitåg som åkattraktion samt rundturer i stationshuset. Allt ackompanjerades med originalmusik framförd av Brunnsoktetten.

För att förstärka nostalgikänslan gavs besökarna möjlighet att åka med veterantåget, som för dagen genomförde två turer från Stockholms Östra till Frösunda. När det första tåget anlände vid 11:30 hade drygt 200 personer åkt med tåget till stationshuset, men under morgonen var det osäkert om det skulle fungera.

– De ringde och sa att det var fel på banan och att det då inte skulle komma förrän vid 15-tiden. Men det löste sig till slut, och efter det har allt gått smidigt, säger Margaretha Hellsten, ordförande i Frösunda Hembygdsförening.

NOSTALGI. Veterantåget fick med sig hundratals besökare under resorna från Stockholms Östra till Frösunda. Kontrasterna blev stora när den nuvarande Roslagsbanan passerade på spåret bredvid. Foto: Daniel Bergholm

”En riktig fest”

Det var en nöjd ordförande som tidningen pratade med bara några minuter efter att invigningsbandet klippts. Då hade hon bland annat bjudit på en sång med humoristiska textrader som ”nu är det slut på ruttna bräder, de ligger lösa på husets vind”, vilket resulterade i skratt och applåder från publiken.

– Det känns fantastiskt bra! Vi har arbetat hela sommaren med att planera dagen, och nu kan jag verkligen koppla av och njuta. Det är roligt att så många har kommit hit, och att det har blivit en riktig fest, säger hon.

Historisk anektot

Invigningen av huset genomförde Margaretha Hellsten tillsammans med Vivi-Anne Lindstammer, dottern till den sista stinsen som avvecklades av SL 1968, och Tom Hedlund, vars pappa var banvakt i Frösunda. Även Leif Magnusson, som tidigare var kulturnämndsordförande och deltog i räddningsarbetet för att förhindra att huset skulle rivas med grävmaskiner 1976, var med. Han delade med sig av en anekdot under sitt invigningstal.

– När jag fick höra om rivningen hoppade jag snabbt in i bilen och kom fram i sista stund. Jag sa: ”Det här får inte hända!” och satte mig på grävskopan. Rivningen stoppades, och jag är mycket glad att jag gjorde det när jag ser hur det blivit idag.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se