NYHETER 2023-03-02 KL. 08:25

Susanne vill stärka kvinnors ekonomiska ställning

Av Daniel Bergholm

Susanne vill stärka kvinnors ekonomiska ställning
KVINNOKRAFT. Susanne Ädel vill se fler tjejer som bankchefer. Foto: Roffe Andersson

För två år sedan tog Susanne Ädel över som chef för Handelsbanken i centrala Vallentuna efter över ett decennium inom företaget.

Under hennes tid i bankvärlden har hon märkt av att den så länge mansdominerade branschen förändrats, men att vissa strukturer kvarstår. För att fortsätta utveckla jämställdhetsarbetet har hon varit med och startat upp det kvinnliga nätverket Rhea Feminina.

– Syftet är att höja den ekonomiska kompetensen hos kvinnor, säger Susanne Ädel.

Susannes karriär i Handelsbanken går tillbaka 15 år och hon har haft flera olika chefsposter under tiden. Drivet att bli chef har hon haft ända sedan hon avslutade sina studier. Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen och för henne har det varit viktigt att hela tiden fortsätta förändra bankvärlden.

– När jag väljer en arbetsplats så är det viktigaste för mig att värderingarna är densamma. För 30–40 år sedan hade det sett helt annorlunda ut, men idag tror jag att hälften av cheferna inom Handelsbanken är tjejer, säger hon.

Ett viktigt steg för att ändra på strukturerna var ”me too”-rörelsen. Den har i sin tur lett till att man fått bort en del av det “locker room-talk” som hon menar funnits länge i branschen men som på vissa platser fortfarande existerar.

– Det gör mig ledsen, även om jag personligen inte stött på det så vet jag om att den finns. Det kan leda till att tjejer inte söker sig dit. Men de senaste åren har allt fler kvinnor jobbat till sig vd-poster och då ser unga tjejer som växer upp att det är möjligt. Det är jätteviktigt att det finns kvinnliga förebilder, säger Susanne Ädel.

Ett viktigt arbete i det började för ett år sedan när Susanne var med och startade ett kvinnligt nätverk inom banken. Projektet Rhea Feminina.

– Ibland ses vi bara för att spela padel men vi har även träffar med föreläsningar där syftet är att höja den ekonomiska kompetensen hos kvinnor. Senast handlade det om samboavtal och äktenskapsfrågor och innan dess har vi pratat pension. Än idag är det allt för vanligt att kvinnor hamnar i en ekonomiskt utsatt situation.

Lokalt bankkontor
Sedan Swedbank och Nordea stängde ned sina kontor i Vallentuna är Handelsbanken den enda banken som har en fysisk lokal i centrum. Enligt Susanne finns det inga planer på att ändra på det.

– Vi tror på det lokala. Att man ska finnas kvar nära kunderna. Vi jobbar med frågor som rör stora livshändelser och då vill man kunna prata med någon som man har en relation till. Det tror vi kommer vara likadant i framtiden, säger hon.

Hennes två första år i Vallentuna har annars kantats av svåra tider för kommunens invånare - med både inflation och stigande räntor.

– Förra året var riktigt tufft. Det fanns en stor oro bland våra kunder och jag tror inte vi var vana att folk var så arga. Att få stå emot så mycket kritik. Samtidigt kan vi ju exempelvis inte påverka vad Riksbanken gör, säger Susanne Ädel.

Avkoppling
För att få tid att andas i en hektisk vardag har Susanne ett stort hästintresse och sedan ett antal år tillbaka delar hon på hästen Zelda tillsammans med sin äldsta dotter. Stallet har blivit den perfekta platsen för återhämtning.

– Att skaffa en egen häst har varit högst upp på julklappslistan sedan jag var sju. Nu tittar vi faktiskt på att köpa en gård ute i Vallentuna för att ha hästen hemmavid. Men än så länge är bara hälften av familjen med på det beslutet, säger hon och skrattar.

Vad är det som är speciellt med att vara i stallet?
– Det är den perfekta avkopplingen där jag kan släppa allt. Man är väldigt närvarande och jag är ofta där flera timmar varje dag. Det finns inga alternativ då ingen annan kommer göra arbetet åt en.

Trots att hon jobbat inom Handelsbanken i 15 år har hon inte tröttnat och anledningen till det är möjligheterna att klättra inom företaget.

– Vi rekryterar mycket internt och för mig är det viktigt att det ska finnas utvecklingsmöjligheter och vara lustfyllt. Även om 15 år är ganska länge på samma företag, känns det inte så långt då man blir som helt ny när man kommer till en annan tjänst, säger Susanne Ädel.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se