NYHETER 2020-08-14 KL. 11:27

Svårt att hitta lediga p-platser i Vallentuna centrum

Av Anneli

Svårt att hitta lediga p-platser i Vallentuna centrum

LÄTT OCH GRATIS. Så vill Isak Issa själv att det ska vara när han är kund och ska parkera för att handla.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Många kunder missnöjda med tillgängligheten för bilar - få lediga platser utomhus samt felskyltade tider i parkeringshus

Många kunder klagar på att det är svårt att hitta parkering i centrum. Och flera butiksägare är missnöjda med att p-platser utomhus tagits bort.

Det framgår när Vallentuna Nya talar med sju olika butiksägare och verksamheter i Vallentuna Centrum.

En av dem är Milad Korkis, som äger Candy shop i Tunahuset. Bakom Tunahuset har de snedställda p-platserna tagits bort och några parkeringsfickor finns. Just nu används de inte eftersom ersättningsbussarna stannar där.
–Våra kunder säger att det är svårt att komma in och handla, vi hittar inte p-plats. Förut stannade de till här, köpte lite cigaretter, en tidning eller godis och det gick bra när det var en timmes parkering här utanför. Nu är det svårare.
I samma hus finns Spel- och lekkontoret där Simon Bekil är delägare. Han säger:
– Var och varannan dag är det kunder som klagar på att det saknas p-platser. Det finns ingen riktigt bra p-plats sedan man byggt om bakom Tunahuset. Fickorna räcker ingenstans till den här sidan centrum. Förut kunde man också stå här, nära flerbostadshusen. Nu är det förhyrda platser står det.
De platser han syftar på är på Centrumvägen, där Sörgårdens tyg ligger. Framför tygaffären finns inte längre några parkeringsplatser – de har vikts för de boende i huset, som förlorade sina andra p-platser bakom huset när bostadsbygget på Gärdesvägen / Centrumvägen drog igång .
– Det är tråkigt att p-platserna försvunnit och att mina kunder inte längre kan stå här utanför, säger Ann-Britt Jansson som äger Sörgårdens tyg.
–Ibland köper kunderna långa gardinstänger och de kan ha beställt en massa längder som väger mycket. Då vill man inte stå långt ifrån eller behöva gå ner i ett parkeringsgarage. Och om man vill gå till mig och sen till ICA, då är det lättare att först ställa sig snabbt utanför mig.

Isak Issa äger sko-nyckel- och kemservicen i torghuset. Här har han huserat sedan 1991.
–Jag får ofta höra att det är svårt med parkeringsplats. Det är klart att när man har bra parkering nära, då blir det lättare att komma hit. Jag skulle göra likadant själv, åka dit det är lätt att parkera och helst gratis, säger Isak Issa och fortsätter:
– Det finns få platser och utspritt. Många som parkerar har annat att göra här i centrum, de är inte butiksägare eller kunder. De tar p-platser och vi och kunderna drabbas.

Smidigt om det är ledigt
Av dem som Vallentuna Nya talat med är det få som nämner parkeringsgaragen som ett bra alternativ. En av dem som faktiskt tycker att garage är ett alternativ är Simon Yemane, på restaurangen Stars and Stripes – men då måste skyltarna ändras.
– Utomhus är det ont om plats men vi har parkeringshuset som få känner till. När vi ökade arbetstiderna, då ökade garagetiden på Centrumvägen.
– Problemet är att det är felskyltat med kortare öppettider än vad det är, så att man inte ens tror att det är öppet. Skyltarna måste ändras och jag skulle också önska generösare öppettider. Det är synd att garagen inte används mer än de gör idag.
Den enda som inte hört några klagomål från kunder om bristen på p-plats är MaiLi Kärki Carlsson som äger Active Gym.
– Men det är klart, många av mina kunder bor nära så de tar inte bilen.


igcaption>BLOMMIG PARKERING. Det är inte ofta parkeringsplatserna utanför Blomsteriet är lediga, men när det så är det smidigt att handla.
Foto:HEGE HELLSTRÖM

Sedan 1,5 år tillbaka finns Blomsteriet på Mörbyvägen där Sandra Fällström är en av butiksägarna.
– Jag hör från kunder att det är ganska fullt och svårt att hitta parkeringsplats. De får åka runt och leta, säger de. Här, utanför butiken, finns det sällan någon plats. Men är det ledigt här utanför, då är det väldigt smidigt.