NYHETER 2022-05-05 KL. 10:30

Svinaktigt beteende på tomt i Ormsta

Av Daniel Bergholm

Svinaktigt beteende på tomt i Ormsta
BÖKIGT. Boende på Slånbärsvägen fick en del att jobba med efter att vildsvinen ställt till det. Foto: Privat

I Östra Ormsta vid Gustavslund och Slånbärsvägen har vildsvinen tagit sig närmare villaområdet ner från Ubbysjön och i slutet på april fick en person sin trädgård förstörd.

– Det är aldrig kul att ha gris så pass nära, säger Johan Nilsson som bor i området.

Personen som fick det otrevliga besöket bor på Slånbärsvägen och när han drog upp rullgardinen den 27 april fick han se sin trädgård uppbökad. Det var första gången vildsvin tog sig in i hans villaträdgård.

– Det är bara min tomt som har attackerats, vilket är lite märkligt då grannarna ligger närmare skogen. Mitt hus ligger ett snäpp upp och är ganska upplyst, säger han.

Upprivet gräs
Han har svårt att sätta fingret på varför just hans hus blev utsatt. Enligt hans egna utsago verkar det som att bara något enstaka vildsvin som tagit sig in på tomten.

– Gräset var upprivet. Den hade bökat upp ungefär fem gånger fem meter, vilket tog en timme och laga. Grisen hade nog bara provgrävt lite, sen vet vi inte om marken var för hård eller om den inte hittade någonting, säger han.

I grönområdet i närheten har det funnits ganska mycket gris och spår av gris den senaste tiden. Det är något som flera boende i området har märkt av.

– Varje natt är det nyplöjt i skogen ovanför, säger Johan Nilsson

Mitt i området
Nilsson bor ute i kanten och för honom hade det varit mer logiskt om vildsvinen tagit sig in på hans tomt eller någon nära granne, men bostaden som besöktes av svinen ligger i mitten av villasamhället.

– Det här var mitt inne i området på en plan gräsmatta, precis som alla andras. Sen är det också bara den gräsmattan som blivit plöjd, säger han.

Nu hoppas Nilsson att man tar krafttag från kommunens sida för att få ordning på problemet som bara växer och växer.

– Kullen med vildsvin är för stor nu. Vi hoppas att kommunen kan skjuta av en del, för det är ganska otrevligt och en del känner nog obehag, säger Johan Nilsson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se