NYHETER 2024-10-03 KL. 10:07

Teatern öppnar upp med invigningsgala

Av Victoria Sid

Efter ett år utan teatern ska den nu invigas med en rejäl fest. Den 12 oktober planeras en invigningsgala med röda mattan, massor av musik, humor och berättelser om historien kring Vallentunas teaterliv.

– Besökarna kan förvänta sig all sorts musik och en snabb resa genom Vallentunas kulturliv de senaste 100 åren, säger Peter Jägerhult på produktionsbolaget PJP.

Teatern öppnar upp med invigningsgala
GALA. Den 12 oktober invigs teatern som varit stängd under bygget av nya kulturhuset i Vallentuna gymnasium. Lennie Norman, Nanne Grönvall och Staffan Hassius mötte upp Peter Jägerhult och Anne Segelström på teatern. Foto: Victoria Sid

På teatern i Vallentuna står Nanne Grönvall, Lennie Norman och den lokala profilen Staffan Hassius och känner in scenen. Om lite mer än en vecka får de sällskap av 12 andra artister och en ensemble när de i två set med paus ska bjuda på en storslagen show för Vallentunaborna.

– Jag tycker om Vallentuna, när jag började med standup 1989 var jag här flera gånger. Sen har jag varit på teatern någon gång på 90-talet. Men när PJP-folket ringer så kommer vi, säger Lennie Norman som redan börjat fundera ut gliringar om Vallentuna.

– Återvinningscentralen är den ganska ny va?, hintar han.

Nanne Grönvall brukar svänga förbi veterinären i Vallentuna med jämna mellanrum men mer än så har hon inte gjort i Vallentuna.

– Det här är jättekul. Jag tror inte jag har gigat här så det är faktiskt på tiden, säger Nanne Grönvall.

TEATERN. Inne på teatern har det inte gjorts några förändringar men foajen har fått sig ett litet lyft. Innan det är dags för gala ska byggställningarna bort och röda mattan rullas ut. Foto: Victoria Sid

Teaterhistoria

Förutom humor av Lennie Norman och pop av Nanne Grönvall blir det mer pop, blues, jazz, folkmusik och musikal. För att binda ihop showen kommer även teaterhistoria att få ta plats på scenen. Redan för 100 år sedan framfördes det första organiserade teaterframträdandet i Vallentuna och mycket har hänt sedan dess.

– Showen tar avstamp i 1927, det året framförde Vallentuna amatörteaterförening Examen i Ruskaby skola. Staffan Hassius kommer att lotsa oss genom revyn och allt annat som hänt här, säger Peter.

När Staffan Hassius fick frågan om att vara kvällens programledare av Anne Segelström på PJP blev han så chockad att han nästan höll på att svimma. Om han kunde mycket om Vallentuna innan kan han ännu mer nu när han fått läsa på om teatrarna och revyerna.

– Att jag får äran att vara med om det här, det är helt ofattbart och det finns en helt otrolig historik. Man får aldrig glömma historien, det är därför vi sitter här, säger Staffan.

Förutom showen som Peter och Anne jobbar med att få ihop är hösten på teatern full med framträdanden som jazzsångerskan Isabella Lundgren, Fröken Elvis och biofilmer. Men innan hösten kan börja ska byggställningarna i foajén bort och galan gå av stapeln.