NYHETER 2023-03-16 KL. 08:35

Teatern stängs när Tellushuset byggs om

Av Anneli Leijel

Teatern stängs när Tellushuset byggs om
SCENPAUS. I julas hölls en bejublad konsert med Robert Wells i Vallentuna teater. Men då teatern nu stängs under ett år dröjer det till julen 2024 innan något liknande kan upplevas igen. Foto: Tomas Kullerström

Från den 15 juni 2023 stängs Vallentuna teater under drygt ett år och öppnar igen hösten 2024.

– Teatern stängs på grund av det som byggs runtomkring, den ombyggnad som sker av gymnasiet för att ge plats åt det nya kommunkontoret, berättar Anders Dahlgren, kulturchef på Vallentuna kommun.

Själva teatern kommer dock inte att byggas om under stängningen.

– Men det blir bättre för våra tekniker, eftersom utrymmet för tekniken kommer att byggas om. Till exempel ska filmkameran flyttas. Det kommer att ge en bättre publikupplevelse, säger Anders Dahlgren.

Magiskt nummer
Eftersom kulturförvaltningen vetat om planerna ett tag, har inga större evenemang bokats in från juni och framåt.

– Carl-Einar Häckner (trollkarl och illusionist red anm) som uppträder 24 mars blir vårt sista stora evenemang innan vi stänger teatern. Som tur är har vi flera scener i Kulturhuset som vi kommer att använda det kommande året.

Scenerna i Kulturhuset är dock mindre och saknar flera av de möjligheter som en stor teaterscen erbjuder. Det gäller allt från scenbredd och takhöjd till de tekniska bitarna. Den största scenen i Kulturhuset är Kulturrummet med 160 platser. Det kan jämföras med Vallentuna teaters 330 platser.

– Vi kommer inte att kunna visa filmpremiärer som vi brukar. Allt inom film ställs in under denna period. Och de stora arrangemangen, som till exempel Robert Wells julkonsert som ägde rum på teatern 2022, sådant får vi vänta med tills vi öppnar igen hösten 2024, säger Anders Dahlgren.

Extra jobbigt för Kulturskolan
För Kulturskolans del innebär stängningen av teatern också att en del evenemang flyttas till Kulturhuset under året, medan man får vänta med en del större arrangemang.

– En del av de föreställningar som normalt ges på teatern kommer kunna flyttas till Kulturhuset men våra största evenemang såsom Fröshowen och musikalföreställningar kommer inte kunna genomföras, säger Jerker Axelsson, chef för Kulturskolan.

Han fortsätter:
– Stängningen kommer att påverka vår redan ansträngda lokalsituation, men som jag förstått det ska vi kunna använda teatern som undervisningslokal under perioden, precis som vi gör nu.

När Vallentuna teater öppnar igen hösten 2024, öppnar man också för uthyrning till föreningar och enskilda aktörer igen.

– När vi öppnar kommer vi att satsa lite extra, göra en häftig start med någon större artist för att visa att nu är vi tillbaka igen, säger kulturchef Anders Dahlgren.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se