NYHETER 2024-03-14 KL. 11:11

Testade alkohol mot stress - åkte dit för rattfylla

Av Uffe Lindeborg

En Vallentunabo hamnade i en tråkig situation som slutar med att hon döms till en månads fängelse. Detta sedan hon kört bil från Vallentuna till Västerås. När hon stoppades av polis uppdagades att hon intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hennes blod under eller efter färden uppgick till 1,97 promille.

Testade alkohol mot stress - åkte dit för rattfylla
RATTFYLLA. Sprit i bil leder ofta till dom i domstol. Foto: Adobe

Under en period av arbetslöshet och ökad stress sökte hon efter sätt att hantera sin situation och stötte på information som föreslog att alkohol kunde lindra stress. Trots att hon inte hade druckit på 26 år, beslutade hon sig för att prova. Det var i detta tillstånd, efter att ha konsumerat alkohol, som hon fick ett samtal från sin styvson som behövde skjuts eftersom han mådde dåligt.

Utan att fullt ut överväga konsekvenserna av sitt tillstånd, körde hon bilen från Vallentuna till Västerås för att hämta honom. På vägen insåg hon att hennes styvson också var hungrig, så hon stannade vid KFC för att köpa mat till honom. Hela situationen blev mer komplicerad och hennes minnen från resan är inte helt klara över om hon köpte mer alkohol under resans gång.

Efteråt kände hon en djup ånger över sina handlingar. Hon tror att hon drack alkoholen innan färden startade mot Västerås, så hennes sinnestillstånd lär ha förändrats under resans gång.