NYHETER 2025-08-28 KL. 08:48

Trädgårdsmästaren tipsar: Undvik Brommaklippningen i din trädgård

Av Loke Johansson

Lagom till höstbeskärningen av det där äppelträdet på baksidan ger trädgårdsmästaren Sanna Jonsson några av sina bästa råd för hur du får det finaste och friskaste fruktträdet i kvarteret.

Trädgårdsmästaren tipsar: Undvik Brommaklippningen i din trädgård
EXPERT. "Klipp hellre lite för lite än för mycket. Ett felklippt träd kan ta flera år att reparera – men ett träd som fått växa för fritt går alltid att forma nästa säsong." Foto: Roffe Andersson

Lagom till höstbeskärningen av det där äppelträdet på baksidan ger trädgårdsmästaren Sanna Jonsson några av sina bästa råd för hur du får det finaste och friskaste fruktträdet i kvarteret.

Förr sa man att fruktträden skulle höstbeskäras under juli, augusti och september, enkelt förkortat med minnesregeln "JAS". Men med förskjutna årstider och förändrat klimat pratar man idag istället om "ASO" – augusti, september och oktober.

SENSOMMAR. Hunden Frodo är alltid med. Foto: Roffe Andersson

Med det sagt har vi klivit in perioden då det är dags att beskära träden, för att resultatet nästa år ska bli så bra som möjligt. Här är trädgårdsmästaren Sannas bästa tips.

1. Fråga dig varför du beskär trädet.

Utifrån detta avgör du när det ska beskäras.

Innan du beskär bör du fundera på när det egentligen är bäst för just ditt träd att beskäras. Är trädet gammalt och trött? Då är vårbeskärning bäst. Vill du däremot ta bort större grenar, glesa ur kronan och ge trädet mer ljus – då ska du göra det på hösten.

– Beskär du för mycket på våren stressar du trädet, som svarar med att skicka ut mängder av skott för att snabbt ersätta det du tog bort. Resultatet blir en vildvuxen krona som kräver ännu mer arbete, säger Sanna.

VILOÅR. Förra året dignade träden av frukt och skördefolket hade äpplen upp över öronen. I år är det betydligt glesare i träden – som helt enkelt behöver vila och återhämta sig efter rekordåret 2024, förklarar Sanna. Foto: Roffe Andersson

Hon påminner också om att tänka på var trädet står och hur det mår. Ett friskt träd som fortfarande skjuter nya skott kan ofta vänta, medan ett tätt träd i skugga behöver hjälp för att ljus och värme ska nå in mellan grenarna. Annars ökar risken för svampsjukdomar, som vi kommer mer in på senare.

2. Lämna inga stumpar och tappar

När du klipper – gör snittet intill en gren eller blad. Att kapa mitt på en gren lämnar en tapp som gör att trädet får svårt att läka och lättare drabbas av svamp.

– Vätsketrycket måste kunna fortsätta upp till en knopp eller ett blad. Annars blir det som en stump, ett öppet sår där sjukdomar får fäste, säger Sanna.

3. Plocka bort "mumierna"

En av de vanligaste sjukdomarna är monilia, som är vanligt bland träd med för lite ljusinsläpp och tunga, täta trädkronor. Den här svampsjukdomen gör att vissa äpplen blir bruna och sedan skrumpnar ihop. I kvisten på ett moniliadrabbat äpple bildas ett sorts klister som gör att det bruna, skrumpnade äpplet kan hänga kvar i trädet långt in på vintern och in på nästa år. Dessa så kallade ”mumier” sprider smittan vidare om de får sitta kvar.

– Plocka bort allt angripet, både från trädet och från marken. Annars riskerar sjukdomen att sprida sig.

FÖRE. Ett äpple som blivit smittat av svampsjukdomen Monilia, svampsporerna sprids med vind, regn, insekter och genom kontakt med angripna frukter. Foto: Roffe Andersson

EFTER. Monilia är också vanligt bland plommon. Foto: Roffe Andersson

Men det är inte bara sjuka äpplen som borde plockas bort, även de äpplen som stannar i växten och förblir små och deformerade. Dessa kan plockas bort för att spara energi som ger både bättre smak och kvalitet till den fina frukten som är kvar.

– Så fort man börjar gallra bort alla små karter inser man hur mycket bättre frukt det blir när den dåliga frukten är bortplockad och inte "konkurrerar" och snor energi från de fina frukterna.

4. Klipp inte för mycket

Det är lätt att bli ivrig, men här gäller det att hålla igen. En tumregel är att aldrig ta bort mer än en tredjedel av kronans volym. Och grenar som är grövre än tio centimeter i diameter är bäst att låta vara.

– Jag brukar tänka på trädet som en fabrik. Kronan är fabriken som producerar energi genom fotosyntes, medan roten är motorn. Om du klipper bort för mycket av fabriken blir motorn stressad, och då skickar trädet ut en massa nya grenar för att kompensera. Balansen måste finnas där, säger Sanna.

RÄTT. Grenarna ska klippas intill roten. Ett annat vanligt misstag är också att snittet ska vara snett, medan det egentligen ska vara rakt. Foto: Roffe Andersson

5. Undvik "Brommaklippningen"

Ett av de vanligaste misstagen är det som Sanna kallar ”Brommaklippningen”. Detta fenomen har olika smeknamn i olika delar av Sverige på olika ställen i Sverige och innebär att nästan alla grenar kapas hårt – ofta på våren – så att stumpar blir kvar.

– Jag får ont i hjärtat av alla stympade träd. Folk brukar säga att ”så här ser de ut i Kivik”, men där har man ofta en fabrikslösning där träden får växa i tio år, sen byts de ut mot nya. I villaträdgårdar har vi ofta gamla, fina träd som ska leva länge. Då blir den här typen av hårda klippningar förödande, säger Sanna.

I stället handlar det om att glesa ur trädet, så att ljus och luft kan komma in, utan att förstöra hela kronan.

KLIMAT. –Vi har inte haft så här mycket lusangrepp på säkert 30-40 år, och det har naturligvis med väderförändringar att göra, säger Sanna om fruktträdsåret 2025. Foto: Roffe Andersson



Vanliga sjukdomar:

Kräfta: Ser ut som mörka, insjunkna sår i barken. Såga bort minst 15 cm från där angreppet börjar, men rekommendationen är att ta hjälp av en certifierad fruktträdsbeskärare – sjukdomen sprider sig snabbt.

Monilia: Detta kan man fixa själv. Plocka bort angripen frukt, både från grenarna och marken.


Visste du att?
Det finns över 7 500 olika äppelsorter i värden. Skulle du äta en ny sort varje dag tar det över 20 år innan du hunnit prova allihop.