NYHETER 2022-01-20 KL. 10:50

Tvillingar först med att ta lappen

Av Daniel Bergholm

Nu kan bröderna Falk fortsätta mot målet - att börja köra bärgningsbil

Tvillingar först med att ta lappen
Kontrollen på kransimulatorn är identisk med en man använder på riktiga arbetsplatser.

Tvillingarna Jesper och Emil Falk blev först i klassen med att ta B-körkort på det nystartade transportprogrammet på Vallentuna Gymnasium.

Målbilden för båda är redan tydlig.
– I framtiden vill jag köra bärgningsbil. Jag gillar variationen i det yrket och man får vara väldigt kreativ, säger Jesper Falk och Emil nickar instämmande.

Fordonsprogrammet har funnits länge på Vallentuna Gymnasium, men i år kunde eleverna för första gången välja Tranportinriktningen inför årskurs två.

Tanken är att eleverna under sin utbildning ska kunna ta allt från B-körkort, C-körkort, CE-körkort och mer om det hinns med. Och lärarna är med hela vägen.

– Vi hjälper dem med allt. Finns tiden och eleverna är hungriga så försöker vi ta allt som går under utbildningen. Då kan allt vara färdigt på två år och det blir en lättare väg ut på arbetsmarknaden. Det är en win-win, säger läraren Richard Liljeberg.


Den nystartade transportinriktningen kommer växa i en kommun som Vallentuna, menar läraren Richard Liljeberg.


En uppgradering av EPA
I veckan blev två elever, som också råkar vara tvillingar, Jesper och Emil Falk, de första på programmet att ta sitt körkort.

– Det känns riktigt bra, en uppgradering från EPA. Programmet hjälpte till med både teori och körning. Det underlättade allting, säger Emil Falk.

De går båda andra året på programmet och de var i år först med att kunna välja till transportinriktning.

– Första året handlar mycket om att lära sig teori. Att man i år två kan välja en sådan här inriktning är roligt då mycket av det som lärs ut är praktiskt, säger Jesper Falk.

Stort motorintresse
Programmet är helt nyutvecklat men har kommit till då intresset för fordon och bilar, likt EPA-traktorer, är så pass stort i kommunen.

Redan första året har nio elever valt den här inriktningen och läraren Richard Liljeberg ser fram emot möjligheterna.

– Vallentuna är en kommun där det finns ett stort motorintresse. Jag räknar iskallt med att det här kommer växa kraftigt.

Han fortsätter:
– Även om det varit lite kämpigt till och från så måste man starta någonstans. Men vi skaffade allt i en hejdundrande fart och redan nu har vi bra grejer att jobba med, säger han.

Tränar i simulator
De har på kort tid kunna fixa moderna instrument som eleverna och lärarna kan utnyttja i utbildningen. Bland annat finns två simulatorer som ska ge eleverna ett praktiskt moment som är snarlikt arbetslivet.

–Det är bra och känns verklighetsbaserat, vissa moment är svåra och väldigt detaljstyrt. Men det är samtidigt nyttigt, säger Emil Falk.

Den ena simulatorn är till för att lära sig köra på olika sätt och den andra är en kransimulator. Bägge är verklighetstrogna och de försöker få till så många träningstillfällen som möjligt, menar Richard Liljeberg.

– Ju mer man kör, desto mer erfarenhet får man och lär sig hur allt fungerar i grunden. Styrkontrollen som man använder till kransimulatorn är precis en sådan som används i verkligheten. Lär man sig det här så fungerar det på samma sätt på arbetsplatsen, säger han.

Ökar bland tjejer
En vanlig fördom är att motorintresset benämns som en grabbig miljö. Trots att programmet har mestadels killar är Richard Liljeberg tydlig med att det håller på och förändras mer och mer och att tjejers intresse för fordon och transport ökar i kommunen.

– Det ökar så det bara dånar om det, till nästa årskull så vet vi att det är några tjejer som ska börja. Och de är ofta mycket vassare än grabbarna, säger han.


Foto: Roffe Andersson


Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se