NYHETER 2023-05-11 KL. 09:10

Vårmarknaden lockar med MC-klubb och honung

Av Daniel Bergholm

Vårmarknaden lockar med MC-klubb och honung
ETABLERAT Margareta Hellsten, ordförande i Frösunda hembygdsförening, ser fram emot det 17:e året för den lokala vårmarknaden. Foto: Roffe Andersson

Den 13 maj mellan klockan 11–15 är det återigen dags för Torsholma vårmarknad i Frösunda.

Det blir det 17:e året som den arrangeras och på plats kommer det finnas många nytillkomna aktiviteter men även återkommande utställare.

I ridhuset i Torsholma kommer marknadsstånden stå på rad under lördagen den 13 maj när det återigen är dags för den traditionsenliga vårmarknaden. Margareta Hellsten, ordförande i Frösunda hembygdsförening, har varit med sedan den startade och hon har märkt av att dagen blivit lite av en hemvändarfest för Frösundaborna.

– Det har blivit en lång tradition. Det är också många som har bott här tidigare eller har släktingar kvar som brukar dyka upp. Det blir ett roligt event där man bara kan sitta och snacka och vara en del av det sociala, säger hon.

Många nyheter
Förra året kom drygt 1000 personer dit och det är något de hoppas på i år igen. I år har det skett en hel del förändringar där man av olika skäl fått byta ut en del av aktiviteterna. Tidigare har bland annat skytteklubben och veteranbilarna varit återkommande, men i år blir det mycket nytt.
– Det kommer finnas en hel del för barnen. Vi hyr in en hoppborg och trollkarlen Mr Dannyman kommer ha två föreställningar. Jag såg honom senast på Runrikets dag och där var han suverän, säger Margareta Hellsten och fortsätter.

– Möjligheten finns att ”hoppa i hö”, där man kan leta efter guldpengar. Det kommer finnas häst och vagn, Svenska kyrkan kommer ha pilgrimsvandring och sedan avslutas allt med ett klassiskt godisregn.

Sedan i november har de arbetat med att få in privata utställare. Även om det finns några platser kvar att fylla kommer bland annat en MC-klubb vara på plats, samt utställare av blommor, keramik och honung. Under hela dagen kommer det finnas fika och våfflor som arrangörerna säljer på plats.
Hur ser jobbet ut för er fram tills den 13 maj?

– Det som återstår är väl att vi måste hitta lite fler människor som ska grädda våfflor – det ska jag ut och jaga nu, säger Margareta och skrattar. Jag behöver även ta mig ut och ragga fler utställare.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se