NYHETER 2023-03-16 KL. 08:25

Välbesökt Fastefest på Mathiasgården

Av Daniel Bergholm

Välbesökt Fastefest på Mathiasgården
DELTAGANDE Maria Hermansson berättar att det var ett stort intresse för årets Fastefest. Drygt 100 personer var på plats för att bidra till den stora insamlingen. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna församling bjöd in till Fastefest på Mathiasgården söndagen den 12 mars.

På plats var ett 100-tal besökare och det anordnades en mängd aktiviteter där syftet var att bidra till Act Svenska kyrkans fastekampanj. Målet är att samla in 40 miljoner kronor för att hjälpa till med den globala hungerkrisen.

– Vi har ett gemensamt mål där det handlar om att bidra med det man kan, smått som stort, säger Maria Hermansson, socionom och ungdomsdiakon i Vallentuna församling.

Sticklingar och hembakat
Mellan klockan 11:30-13:00 var det några intensiva timmar för Vallentuna församling. Allt från korvgrillning, mjukglassförsäljning och lotterier med priser från lokala företagare erbjöds och enligt Maria Hermansson var det stort tryck på försäljningen.

– Det känns jättebra. Samtidigt är det ett sätt att få komma tillsammans, bara det är väldigt stärkande och en vinst i sig.
På Mathiasgården var det blandade åldrar som kom på fest, allt från småbarn som fick pyssla tändsticksaskar och armband, till seniorer. Många bidrog genom att sälja bland annat sticklingar, men även hemstickat material och hembakat.

Festen var en del av kampanjen “dela lika under samma himmel’” som Act Svenska Kyrkan nu gör runt om bland församlingarna i Sverige.

– Alla församlingar gör det man kan och vi valde att göra på det här sättet. Att ha en fest i mitten av fastan kan tyckas lite konstigt, men här handlar det om att bidra till de som inte har samma möjligheter i världen, säger Maria Hermansson.

Hon berättar att själva fastan som just nu genomförs inom Kristendomen pågår under 40 dagar, från och med askonsdagen (dagen efter fettisdagen) fram till påsk. Den kommer avslutas den 2 april med ett påsk-spel i Frösunda kyrka och en konsert i Vallentuna kyrka.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se