NYHETER 2023-10-26 KL. 14:00

Vallentuna glänser i topp vid insamling till Världens barn

Av Anneli Leijel

Kommunen klättrar i ”kommunkampen”, med Lovisedalsskolan och deras rekordinsamling i spetsen - allt för Världens barn.

Vallentuna glänser i topp vid insamling till Världens barn
SNABBMAT. Det var med kvicka rörelser som hamburgarna grillades på välgörenhetslunchen i Lovisedalsskolan. Foto: Roffe Andersson

För tredje året i rad är Vallentunaborna de mest generösa givarna i Stockholms län till insamlingen Världens barn. Dessutom klättar kommunen ett antal placeringar i ”kommunkampen” och hamnar på plats 22 av landets 290 kommuner.

– Det har varit otroligt roligt att följa allt som händer i länet och se vilket hjärta som finns för barns situation i världen, säger Ulli Söderpalm Löhr, regionsamordnare på riksinsamlingen för Världens barn.

Rekordinsamling

Hon ansvarar för att stötta frivilliga insatser i Stockholms län och i ett pressmeddelande nämner hon Lovisedalsskolan med kökschef Robert Heribertson i spetsen som i år igen sålde hamburgare och vegetariska alternativ och där alla insamlade medel gick oavkortat till Världens barn. De slog rekord i år och samlade in hela 90 570 kronor.

När Robert Heribertson får höra att Vallentuna åter toppar listan över bästa kommun i Stockholms län säger han:

– Vad roligt att höra. Jag är jättestolt över alla som bidrar, kommer på eventet och hjälper till på olika sätt. Det är fantastiskt att se alla som är villiga att stötta år efter år.

Särskilt stolt är han över barnen.

– Jag är otroligt stolt och tacksam för alla som är med, men särskilt för alla barn som tycker att det är genuint roligt att vara med och samla in pengar till Världens barn, säger Robert Heribertson.

Ökat intresse

Hittills i år har Vallentuna klättrat till plats 22 av landets 290 kommuner. Förra året låg kommunen på plats 27 och år 2021 på plats 25.

Insamlade medel hittills i år i Vallentuna är 417 000 kronor. Förra året var den summan 381 000 kronor. Insamlingen till Världens barn pågår året ut och alla medel som samlas in före 31 oktober dubbleras dessutom av Akelius Foundation. De pengarna kommer att gå till projekt för barns rättigheter i olika länder, med fokus på alla barns rätt till utbildning.

Riksinsamlingen Världens barn konstaterar att trots att många svenskar har det tufft ekonomiskt just nu är viljan att göra skillnad för barn i världen stor. Intresset har till och med ökat något under årets kampanj.

– Jag tror att många känner en uppgivenhet inför de nyheter om krig och katastrofer vi får ta del av dagligen. Att engagera sig för Världens Barn blir då ett konkret sätt att kunna vara med och göra skillnad, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på riksinsamlingen för Världens Barn.