NYHETER 2023-08-10 KL. 11:37

Vallentunabo inom vården stal pengar från äldre

Av Uffe Lindeborg

Vallentunabo inom vården stal pengar från äldre
KAMERAKOLL. De flesta bankomater har en bevakningskamera så att man kan se vem som tagit ut vilka pengar. Foto: Adobe

En undersköterska anställd av Vallentuna kommun döms till fängelse, 1 år och 8 månader, efter omfattande stölder från vårdtagare på två tidigare arbetsplatser. Han tog ut pengar från fem olika personers bankkonton när han jobbade inom hemtjänsten.

Stockholms tingsrätt dömde i förra veckan mannen mot sitt nekande. Genom loggar har en utredning kunnat visa att mannen öppnat skåp tillhörande offren.

Av kontoutdrag, transaktionslistor och uttagsrapporter framgår att på kvällen den 28 november 2022 gjordes flera uttag av pengar från några vårdtagares konton. Bland annat togs 1 500 euro ut. Den dömde hade samma kväll fotograferat 1 500 euro med sin mobiltelefon. Dagen efter växlade han in dessa pengar till kronor hos Forex. Mannen påstår att pengarna är sparade från en tidigare semesterresa.

Övervakningsfilmer visar att en maskerad man genomför de aktuella bankomatuttagen. Mannen som gjorde uttagen har likadan sjal, skor och ryggsäck som den dömde har på sig på foton som också hittats i dennes mobiltelefon.

Några av stölderna ska ha begåtts på ett serviceboende i slutet av november. Medan andra har genomförts hos en annan arbetsgivare i december månad.

Tingsrätten ansåg det vara klarlagt att mannen var skyldig till fem olika grova bedrägerier samt ett försök till bedrägeri.

Straffad tidigare

I samma veva som bedrägerierna uppdagades på mannens tidigare arbetsplatser så flyttar han till Vallentuna. Här fick han anställning som undersköterska på ett vårdboende trots att han förekom under tre avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast av Svea hovrätt den 21 mars 2023 för två fall av våld mot tjänsteman begångna den 1 januari 2020 till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. Dessförinnan dömdes han av Västmanlands tingsrätt den 21 juni 2018 för misshandel, olaga förföljelse och ofredande till villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar.

Man kan tycka att Vallentuna kommun borde ha fått varningssignaler vid rekrytering av mannen. Efter några incidenter förra året så har kommunen en vilja att stärka bakgrundskontroll inför anställning. Personalchefen Annika Colding berättar, trots att hon egentligen är på semester, att det har påbörjats ett arbete med att stärka kontroller inom kommunen.

Uffe Lindeborg

uffe@vallentunanya.se