NYHETER 2024-07-04 KL. 09:16

Vallentunabon Sofia har utvecklat en runstensapp

Av Victoria Sid

Att ge sig ut och hitta runstenar kan vara enklare sagt än gjort. Många gånger står de inte på sin plats eller är svåra att urskilja från vanliga stenar. Men med hjälp av appen “Svenska runstenar” blir jakten enklare.

– Allt som finns i appen finns ute att se, säger Sofia Pereswetoff-Morath, lektor på Stockholms universitet.

Vallentunabon Sofia har utvecklat en runstensapp
APP. Sofia Pereswetoff-Morath bor i Vallentuna och är lektor i nordiska språk på Stockholms universitet. Hennes app "Svenska runstenar" ska hjälpa folk att hitta till de sevärda runstenarna runt om i landet. Foto: Victoria Sid

Vid Vallentuna kyrkas parkering står Vallentunabon och lektorn i nordiska språk Sofia Pereswetoff-Morath i skuggan. På kartan i appen som hon utvecklat tillsammans med företaget Umami produktion finns det många runstenar utplacerade runt kyrkan. Till och med stenar som ingen visste fanns på platsen.

– Jag var chockad. Jag har bott här i tio år och upptäckte det här lilla fragmentet när jag själv började mata in, säger Sofia.

På förskolegården intill kyrkan står en runsten innanför staketet. Den är inte målad men när solen ligger på från sidan kan man se ristningarna i stenen. I appen har runstenen fått en stjärna av fem.

BORTGLÖMD. På förskolans gräsmatta intill Vallentuna kyrka står en bortglömd runsten som finns med i Sofias app. När hon upptäckte att den stod där visste inte personalen på förskolan om att de hade runskrift på gården. Foto: Victoria Sid

Även Vallentunas nyaste runsten vid kyrkogårdsförvaltningen har fått ett lågt betyg. Med placeringen och betyget hoppas Sofia att fler ska hitta rätt och samtidigt få veta vilka stenar som är värda besöket.

– Jag tror att appen kan bli ett bra verktyg för planering om man är på väg någonstans. Då ser man i appen att det är en runsten med en stjärna och då kan man lika gärna fortsätta. Men så ser man en med fyra stjärnor och tänker “varför inte stanna och ta en fika”, säger Sofia.

TURIST. När Sofia har hållit i guidade turer för turister om runstenar har många ifrågasatt varför den gamla skriften som runstenarna är inte tas om hand om utan står utspridda utomhus. Foto: Victoria Sid

Egna favoriter

Hennes egna favoriter av alla Vallentunas runstenar ligger i Bällsta.

– Arkils tingstad, det låter banalt men jag gillar verkligen den platsen, säger Sofia och berättar vidare om stenarna som är resta av tre bröder efter sin far. Det sägs att faderns änka skrev ett gråtkväde efter honom vilket är första gången en kvinna från vikingatiden nämns som poet.

HITTA. En ny uppdatering kommer att göra så att kartan går att koppla till google maps vilket gör det lätt att navigera till runstenen. Foto: Victoria Sid

I appen finns redan hela Svealand och Norrlands 1 300 runstenar utmarkerade av de 2 000 runstenar som finns i Sverige. Framåt ska alla län hamna på samma karta och Götalands runstenar ska markeras ut. Men att appen redan går att använda är stort.

– Det är nästan lite overkligt. Det är jätteroligt.